Pravog junaka „Lepa sela lepo gore“ svi zaboravili

Novosti.rs - Milica Kusmuk - 20. новембра 2012. 058.ba

Mikajlo Šimšić - tunel

Mikajla Šimšića, čija je sudbina poslužila kao inspiracija za film Srđanu Dragojeviću – zaboravili svi. Sa 25 gelera nema pravo na invalidninu. Nadniči po Srbiji. Traži posao.

VIŠEGRAD – Mikajlo Šimšić (40) iz sela Staniševac, jedan je od preživelih srpskih boraca koji je 1992. godine bio zarobljen sa još šest vojnika u tunelu Brodar na putu između Višegrada i Rudog. Priča o zarobljenim vojnicima dobro je poznata široj javnosti, jer je na filmsko platno preneo režiser Srđan Dragojević, snimivši film „Lepa sela lepo gore“.

Junak koji je preživeo pakao, borac koji je na ratištu bio do poslednjeg dana rata, invalid sa 25 gelera u telu, živi sa majkom Milkom iznad Dobruna kod Višegrada, bez primanja – zaboravljen od svih.

– Prošlo je 20 godina od događaja u tunelu, bio sam tamo zarobljen sa drugovima devet dana, proživeli smo pakao, bez hrane i vode. I danas živim – ne znam kako. Nemam posao, nadničim po Srbiji. Majka prima minimalnu penziju od 159 maraka – priča Mikajlo. Ne traži ništa, samo posao, kao bivši borac Vojske Republike Srpske, kako bi nam omogućio koliko-toliko normalan život.

SPOMEN-PLOČA
SA jedne strane ulaza u tunel Brodar i danas stoji spomen-ploča sa imenima četvorice srpskih boraca koji su te 1992. godine poginuli u tunelu, i s porukom: „Oj, tunelu tvojega ti mraka, što ne liječi rane od junaka.“ Na zidovima tunela još ima tragova ratnih dejstava dok je na izlazu sa druge strane, takođe postavljena spomen-ploča sa imenima i slikama doktorke Stojane Jovović i medicinske sestre Ljubice Kastratović iz Rudog, koje su poginule kada su krenule u pomoć zarobljenim vojnicima.

Mikajlo je pre desetak godina u višegradskom naselju Vučine počeo da pravi kuću, ali nema novca da je završi.

– Počeo sam da zidam od novca zarađenog u nadnici. Platio sam sve dozvole, i zato mi je bio potreban novac, pa je sada kuća nedovršena i neuseljiva – priča Mikajlo.

Premijera filma održana je u Višegradu. Ni tada se niko nije setio Mikajla.

– Niko me nikada nije pozvao, ni na premijeru filma, niti na neku projekciju. Mi preživeli najbolje znamo šta se stvarno u tunelu dešavalo. U filmu je prikazano, možda, 20 odsto istine. Jedini koji je sa mnom razgovarao o tome je beogradski novinar Vanja Bulić. Došao je jednom kod mene, kada je hteo da piše knjigu „Tunel“. Sve sam mu ispričao, onako kako je bilo – kaže Mikajlo, koji inače, nerado govori o danima provedenim u tunelu, jer mu to budi ružne uspomene.

Tog septembra 1992. godine, sedam vojnika Treće čete Drinskog bataljona, čuvalo je most ispred tunela Brodar, pazeći da muslimanske jedinice ne pređu na desnu obalu Drine. Posle nekoliko dana celi kanjon je goreo. Jedinica se povukla u tunel i tako se našla u klopci, zarobljena sa obe strane, bez mogućnosti da izađu iz tunela dugog 97 metara. Tako su proveli devet dana, pod bombama i stalnim napadima muslimanskih snaga. Milovan Lučić i Vladan Gavrilović umrli su u tunelu ranjeni od gelera, teško ranjeni Novak Arsić, ubio se pucnjem u slepočnicu, dok su Stevana Panića ubili muslimani dok je čuvao telo svog pobratima Milovana.

Trojica srpskih junaka Mikajlo Šimšić, Slađan Simić (kasnije poginuo) i Stanko Mećašev su posle gubitka drugova odlučili da izađu iz tunela, po cenu smrti i, nekim čudom, su preživeli. Mikajlo teško prepričava strahote.

– Posle događaja u tunelu ponovo sam se vratio na ratište da branim svoju državu i ostao do poslednjeg dana. Redovno sam svraćao do tunela i palio sveću poginulim drugovima. Nadao sam se boljem životu posle rata…

Kaže da je tražio posao i da su mu stalno govorili da nema.

– Ne znam koliko ću još moći da radim za nadnicu. Iako imam 25 gelera, invaliditet mi je ispod 20 odsto, pa nemam pravo na mesečni dodatak. Ne tražim odličja za herojstvo, niti milione, samo pristojan posao. Nadam se da će me se neko setiti, neko iz vlasti, da mi malo pomogne, bar da kuću završim – nada se Mikajlo.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Ознаке: , ,