Sreću traže na listićima

Glas Srpske - Radmila Đević - 23. новембра 2012. 058.ba

Igre na sreću

FOČA – Bingo, loto, „greba“, sportska prognoza, poker aparati – najčešće su igre na sreću u kojima se u posljednje vrijeme okušava sve više Fočaka tragajući za brzom zaradom, pa čak i iznenadnim bogatstvom.

U potragu za srećom upuštaju se i mladi i stari i žene i muškarci, neobrazovani i doktori…

– Najviše se igra loto, a penzioneri uglavnom sreću okušavaju u bingu, „greba“ se sve češće kupuje jer se tu odmah zna na čemu ste. Pretežno muškarci uplaćuju loto, dok se žene nešto više odlučuju za instant „grebu“ – kažu na prodajnim mjestima Lutrije RS u Foči.

Kada je u pitanju igranje lota, Fočacima se više puta posreći petica, dok je najveći dobitak koji je „ogrebao“ jedan Fočak iznosio 5.000 maraka. Teorija vjerovatnoće i sujevjerje česti su pratioci igrača na sreću.

– Pojedini igrači zaokružuju svaki put iste brojeve na lotu. Jedni računaju koji su brojevi izlazili u prošlim kolima, drugi traže svoj srećan broj i datume rođendana. Neki sami biraju srećku, a neki zamole i nas prodavce da izaberemo – kažu prodavci srećki.

Studentkinju Svjetlanu Popović zatekli smo kako uplaćuje svoju loto kombinaciju.

– Dva puta sedmično uplaćujem loto, nije bilo većih dobitaka, jednom sam dobila deset maraka, drugi put zamjena, ali ne odustajem, nadam se dobitku. Prije sam igrala i kladionicu, ali sam odustala, jer mi se ovo čini više mogućim – kaže Popovićeva.

Od kladionice kao Svjetlana rijetko je koji Fočak odustao. Štaviše, njihov broj je u porastu, kao i broj kladionica kojih trenutno u centru Foče ima deset.

– Klade se svi, i muškarci i žene. Ljudi mnogo i uplaćuju, ne ustručavaju se da stave stotinu ili dvije na tiket. Trenutno je najveća manija za igranjem binga, gdje bude i do hiljadu uplata dnevno – pričaju zaposleni u kladionicama.

U Republičkoj upravi za igre na sreću kažu da u RS trenutno 12 pravnih subjekata ima odobrenje za priređivanje igara na sreću i oni su otvorili ukupno 468 poslovnica.

– Odobrenje za priređivanje igara na sreću putem automata ima 20 pravnih lica, sa 316 klubova, a registrovano je osam priređivača sa 19 poslovnica tombole – rekla je službenik za odnose sa javnošću RUIS-a Danijela Kovačević.

Loto najpopularniji

U Lutriji RS kažu da uplate lota variraju od kola do kola i isključivo zavise od iznosa glavne premije.

– Uplate se po jednom kolu kreću između 50.000 100.000 maraka. Kada se izvuče sedmica, opada uplata, a čim raste premija za sedmicu, uplate su sve više. Nedavno je izvučena sedmica u Priboju, srećni dobitnik je bogatiji za 2,65 miliona evra, a najviši osvojeni dobitak na sedmici do sada iznosio je oko 4,5 miliona evra – kaže šef službe za razvoj igara pri Lutriji RS Goran Šaula.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Ознаке: