Anketa građana: Ličnost godine u Višegradu Emir Kusturica i Miljana Prodan

27.12.2012.

Miljana Prodan

VIŠEGRAD – U Višegradu su podijeljena mišljenja kada je u pitanju ličnost godine u ovoj lokalnoj zajednici.

Djevojka koja je do nedavno bila potpuno anonimna i mnogi nisu ni znali da živi u Višegradu , nakon što se hrabro istakla u borbi za golu egzistenciju na rang listi za titulu -ličnost godine u Višegradu-izjednačila se sa svjetski poznatim režiserom Emirom Kusturicom.

Anketa koju je radili višegradski novinari sa građanima različtih starosnih dobi i obarzovnog profila pokazala je da Miljana nimalo ne izostaje za Emirom a odmah iza njih našao se novoizabrani načelnik opštine Slaviša Mišković ,koji je prema mišljenju jednog broja građana učinio podvig na prvoj redovnoj skupštini, zato što je umanjio plate opštinskim funkcionerima i odbronički dodatak na 50 odsto.

Kusturici Višegrađani odaju priznanje zbog multipleksa Andrićgrada i kako rekoše,nijedan političar niti neki privrednik nije uspio da samo za godinu dana izgradi više od pola planiranih objekata a uz to da organizuje niz kulturnih sadržaja tako da se život u ovom kamenom zdanju odvija uporedo sa njegovom izgradnjom. Pored toga priznanje Kusturici odaju što je u ovoj godini zaposlio srpskog borca Mikaila Šimšića ,koji je tokom rata preživio pakao u tunelu Brodar i otvorio nova radna mjesta.

Miljana Prodan je dobila povjerenje građana zbog svoje upornosti da i pored velike nezaposlenosti i namještanja radnih mjesta dobije bitku i zaposli se u svojoj struci. Ona je imala trnovit put do uspjeha jer se nije priklonila niti jednoj političkoj partiji a uz to je u znak protesta zbog brojnih odbijenica za posao priredila u Domu kulture izložbu 60 odbijenica pod nazivom „Perspektiva“

Taj njen gest izazvao je ogorčenje kod publike koji su osudili vlast za ne brigu o mladima.

Nakon toga u kratkom roku, Miljana je dobila posao u Osnovnoj školi u Višegradu.

„ Potpuno sam iznenađena kada su mi saopštili da sam zajedno sa Kusturicom izabrana za ličnost godine u Višegradu. To je samo zbog toga što sam hrabro stala ispred svih i u ime sve obespravljene omladine pokazala svijetu koliko sam odlučna u svojoj namjeri da dođem do cilja“, izjavila je Miljana.