Bh. gradovi bili najhladniji u Evropi

13.12.2012.

Snijeg u BiH

INFO – Talas izuzetno hladnog vremena s niskim temperaturama koji je pogodio gotovo cijeli region uzrokovao je da bh. gradovi danas budu najhladniji u Evropi.

Tako je prema podacima bh. meteoroloških stanica u sedam časova najniža temperatura izmjerena u Gacku, gdje je bilo -24 stepena, te u Sokocu i Kupresu, gdje su izmjerena -23 stepena Celzijusova, ali i u Drvaru, gdje je bilo -21. Hladno je bilo i u Nevesinju i Bugojnu, gdje je izmjereno -19, Šipovu -18, te Čemernu -17 stepeni. Međutim, prema prognozama meteorologa, u BiH će narednih dana, posebno u dane vikenda, doći do porasta temperature uz kišu koja se očekuje. Tako se sutra očekuje jutro s mrazem, ali ipak uz malo višu temperaturu, posebno na zapadu, dok će na istoku i dalje biti veoma hladno s jakim mrazem. U Republičkom hidrometeorološkom zavodu RS rekli su da će na zapadu i jugu danas popodne mjestimično padati slaba kiša, a u višim krajevima slab snijeg, zatim ledena kiša. Dodali su da će se minimalna temperatura kretati od -13 do -2 stepena, a maksimalna u većini krajeva od dva do sedam stepeni Celzijusovih.

U sedam časova najniža temperatura izmjerena u Gacku, gdje je bilo čak -24 stepena

“U subotu još malo toplije i oblačno s povremenom slabom kišom, tokom popodneva padavine postepeno jačaju. Na istoku ponegdje uz ledenu kišu, a temperature od dva do devet stepeni, na jugu Hercegovine do 11”, rekli su u RHMZ RS i dodali da nas u nedjelju očekuje još malo toplije i oblačno, s prolaznom slabom kišom u većini predjela, dok će temperature biti do 10, na jugu do 12 stepeni Celzijusovih. Slično vrijeme se očekuje i u ponedjeljak, s temperaturama nižim za oko jedan ili dva stepena. Meteorolozi navode i da se u utorak očekuje toplije vrijeme, dok će krajem dana temperature početi padati te ćemo se u srijedu opet suočiti s minusima. Inače, na većini puteva u RS i FBiH danas se saobraćaj odvijao bez zastoja i posebnih ograničenja, a vozačima se, zbog poledice, savjetuje oprezna i sporija vožnja u višim predjelima, preko mostova, nadvožnjaka i na prilazu tunelima. Iz Auto-moto saveza RS su saopštili da na dionicama u planinskim predjelima u istočnim krajevima RS i u Hercegovini na kolovozima ima i zaostalog snijega. Naveli su da na magistralnom putu Dobro Polje – Miljevina – Brod na Drini postoji opasnost od obrušavanja snježnih lavina na kolovoz, dok je zbog snježnih smetova i dalje neprohodan regionalni put Klanci – Obrnja.

Umrli od smrzavanja

D.J. iz Šipova pronađen je mrtav u mjestu Popuže, a doktori su utvrdili da je smrt nastupila zbog smrzavanja.

Od posljedica smrzavanja umro je i muškarac (55) iz Ivanovca, inače štićenik Centra za socijalnu zaštitu, koji je nađen je u besvjesnom stanju u drvenoj kući na ranču konja u Ivanovcu, gdje je pomagao oko poslova. U srijedu ga je vlasnik u kući pronašao u pothlađenom stanju, jer nije naložio vatru, a temperature su se spustile daleko ispod nule. Prevezen je u bolnicu i dva sata nakon toga