Bolje odgađanje roka, nego problemi oko popisa

SRNA - 20. decembra 2012. 058.ba

Popis stanovništva

INFO – Predsjednik Savjeta za demografsku politiku Republike Srpske Stevo Pašalić smatra da je bolje da popis stanovništva u BiH bude odgođen za šest mjeseci i da bude održan u oktobru 2013. godine, kako je sugerisao Eurostat, nego da nastanu veliki problemi oko popisa.

„Mene ta njihova sugestija nije iznenadila, jer je očigledno da još nije sve bilo spremno za popis stanovništva 1. aprila, prije svega, u oblasti kartografije“, rekao je Pašalić za Srnu, komentarišući novi izvještaj Eurostata u kome se preporučuje da popis bude odgođen za šest mjeseci, odnosno umjesto u aprilu da bude održan u oktobru 2013. godine

Pašalić je pojasnio da geodetske uprave još nisu razgraničile popisne krugove i zato bi došlo do velikih problema u vezi sa popisom pojedinih domaćinstava.

„To je domaća neažurnost. I onda se već očekivalo da će Eurostat, pošto oni vrše monitoring, sugerisati da popis bude odgođen“, rekao je Pašalić.

On je ubijeđen da će sugestija Eurostata biti prihvaćena vrlo rado i da niko ne daje otpor tome.

„Ako je već tako, onda je bolje i da popis bude odgođen za šest mjeseci nego da dođemo u poziciju da nastanu veliki problemi oko popisa. Ali, veoma je značajno da se taj popis obavi u 2013. godini“, zaključio je Pašalić.

On je podsjetio da je bilo mnogo vremena, 20 i nešto godina, da se pripremi ovaj popis, ali da su u Eurostatu uočili da nije baš sve pripremljeno.

„Nadam se da su ovu sugestiju dali iz dobrih namjera i da popis neće biti opet prolongiran. Ako je to jesen 2013. godine krajnji datum, onda neka bude tako“, rekao je Pašalić.

Popis stanovništva u BiH trebalo bi da bude urađen naredne godine, ali je Eurostat u novom izvještaju preporučio da popis bude odgođen za šest mjeseci, odnosno umjesto u aprilu da bude održan u oktobru 2013. godine, rekao je juče otpravnik poslova Delegacije EU u BiH Renco Davidi.

On je naveo da ova preporuka nije razlog za dramu, već je rezultat tehničkih prepreka koje bi trebalo da budu riješene.

Davidi je rekao da su razlozi za odgađanje popisa tehničke prirode.

„Još nije završen upitnik, numeracijske oblasti nisu finalizovane, a neke zone koje su na graničnim linijama pojedinih oblasti nisu razjašnjene“, pojasnio je Davidi.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: , ,