Borički izvori gase žeđ i liječe

Sreten Mitrović - 27. decembra 2012. 058.ba

Borike - izvor Udaša

ROGATICA – Za razliku od, na primjer, sočičkog kraja, Glasinca i Džimrija u sokolačkoj i Kusača u opštni Han-Pijesak, kao odvajkada vodom oskudnim i žednim krajevima, gdje je čaša vode skuplja od čaše mlijeka, plato Borika, na kome je locirano dvadesetak manjih i većih sela koja su kao zalutala stada rasuta uzduž i poprijeko ovog kraja, obiluje pitkom vodom. To je veliki dar prirode, jer je i ovaj kraj iznad mora od osam stotina do hiljadu metara.

Zanimljivo je kako su iskorištene vode na Borikama. Utemeljivači sela vodili su računa da ih podižu na domak voda, ali na taj način što su kuće građene gore, a vode ostajale dolje. Očito sela su locirali muškarci, a ženski svijet je zbog toga kasnije imao problema. Jer, trebalo je da nanesu dovoljne količine vode za potrebe domaćinstava. Za to su decenijama, pa i vjekovima, služili najčešće drveni sudovi – breme, žbanovi, kablovi, čabrovi…

O boričkim izvorima kao svojevrsnim biserima postoji niz legendi. Evo jedne.

Za vodu – izvor Udaša koja se nalazi u podnožju Čukovina i Zlokosa između sela Sjeversko i Babljak, narod vjeruje da ima ljekovita svojstva. Zbog toga su, posebno u ranija vremena, prije sunca mnogi dolazili i ovdje se kupali, ali i odnosili vodu za umivanje kod kuća. Činjeno je to posebno o Spasovdanu, kada su se kod Udaše smjenjivali kupači, a kupanje počinje još za noći. Jer, „kad sunce izađe, ljekovitost Udaše prestaje“. Za uzvrat kupači „plaćaju“ Udaši njenu kao suza čistu i bistru vodu. Svako ostavi po neku paru metalnog novca koji se dugo presijava u vodi ovog jedinstvenog izvora koji je uokviren „sandukom“ od klesanog kamena po legendi za vrijeme turskog vladanja ovim krajevima. Ti novčići kad dobro odstoje uglavnom završe u rukama nekog čobančeta ili strastvenog pušača za kupovinu duvana.

Da li je Udaša zaista ljekovita ili ne stručne ocjene nema. Ali, hladnoću njene vode mnogi su osjetili. Posigurno nema toga ko bi u njenoj vodi, pa i u najtoplije ljetne dane, kakvi su bili ove godine, mogao držati ruku više od par minuta a da mu se ona ne ukoči od hladnoće. I što je još zanimljivo. Izvor Udaše je uvijek sa istom količinom vode. Niti opada niti se povećava.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: ,