Deset godina Savjeta mladih – zajedno planirali, učili, plakali..

17.12.2012.

Savjet Mladih - Rogatica

ROGATICA – Umjesto besciljnog sjedenja po kafićima ili u kladionicama čekanja boljeg sutra, mi smo postojali bolji đaci i studenti, radnici i ljudi. Naš entuzijazam postao je prepoznatljiv gdje god smo krenuli, za nas znaju širom Republike Srpske, rekla je Tatjana Jevtić, član Predsjedništva Savjeta mladih obilježavajući ovih dana uz prigodne manifestacije 10 – godišnjicu ove nevladine organizacije kroz koju je od osnivanja 16. Septembra 2002. Prošlo na stotine mladih u našoj opštini.

– Danas su naši članovi, dodala je ona, uglavnom ljudi na odgovornim radnim i drugim odgovornim mjestima. Svi tvrde da su im vještine stečene radom u Savjetu mladih u kojim su zajedno učili, putovali, družili se, planirali, organizovali, sastančili, čistili, krečili, donosili drva i namještaj od kuće, plakali, mučili se i namučili, pomogle da izgrade sebe kao ličnost. Zato smo ponosni što smo dio priče o mladim naše opštine i Srpske, najsnažnije i najljepše armije naše Republike.

Savjet Mladih - Rogatica

SEDAM PREDSJEDNIKA

Uz deseti rođendan Savjeta spomenut je i podatak da je na njegovom čelu, ne računajući Luku Glioba, koji je utro put za osnivanje, bilo sedam predsjednika koji su svaki na svoj način, uglavnom u pozitivnom smislu radeći isključivo na volonterskoj osnovi, obilježili rad Savjeta. Evo njihovih imena: Zoran Gavrilović, Srđan Frganja, Dobrislav Bobo Ujić, Ljubiša Perović, Tatjana Jevtić, Bojana Bogdanović i Milena Vukojičić, koja trenutno vodi Savjet.

Iza Savjeta mladih ostalo je na stotine uspješno realizovanih projekata i drugih aktivnosti. Jevtićeva je navela samo neke. Tu su kursevi za rad na računarima i engleskog jezika, obilježavanje u svijetu poznatih datuma kao što je Dan borbe protiv SIDE, Dan bez automobila, Dan planete zemlje, Dan šale. Tu su i okrugli stolovi na temu priroda i mi, svi smo jednaki, smanji brzinu, lokalna vlast i mladi, uključi se… Savjet je bio i organizator niza različitih kulturno – zabavnih, sportskih i humanitarnih manifestacija, studijskih posjeta Banjaluci, Brčkom, Tuzli, Trebinju, Bugarskoj, Sloveniji. Na planu širenja omladinskog turizma u lokalu obiđena je pećina Banj Stijena, slapovi Berega i Rakitnice, ali i posjeta hercegovačkoj Gračanici, manastiru Tvrdoš i odlazak na vrelo Bune, u Jablanicu i niz drugih aktivnosti u kojim su tražena rješenja za bolje sutra ne samo za mlade nego i sve ostale građane naše opštine. Bez nas, koji smo svu svoju energiju i vrijeme trošili da svima bude bolje, čak i kada je to značilo da izostanemo iz škole, ispita ili posla, bi stvarnost naše opštine izgledala mnogo drugačije, a mi smo ubjeđeni i mnogo gora.

Svi oni koji su došli i zadržali se u Savjetu shvativši da su pronašli pravo mjesto za kreativnost, učenje, druženje i pametno trošenje slobodnog vremena, pružili su sebi priliku da postanu bolji i misle svojom glavom. Radili smo i radimo ono što volimo, a ne rijetko i što ne volimo, pretvarajući različita mišljenja u kompromisna rješenja i ideje u djela stremeći istom cilju – boljem životu za sebe i druge, rekla je na kraju Tatjana Jevtić.