Gnijezdo sreće i dječije radosti

Sreten Mitrović - 01. decembra 2012. 058.ba

Porodica Gluhović iz Rogatice

ROGATICA – Udruženje porodica sa četvoro i više djece broji 56 članova, kaže predsjednica Vesna Pušonja. Među njima je i rekorder sa osmoro djece bračni par Gluhović, Maja i Nenad iz sela Božine kod Stjenica, čiji najstariji sin Bogdan ima 14 godina, a najmlađa kćerka Snežana rođena je 2. Februara ove godine. Između njih su Nevena sa 12, Suzana 10, Gorica 7, Dragoljub 5 i blizanci Dušica i Dušan sa tri godine.

SVEKRVA DESNA I LIJEVA RUKA
Porodicu Gluhović uz Nenada, Maju i osmoro djece, upotpunjava i Nenadova majka Vojka. Iako duboko u osmoj deceniji života ona je desna i lijeva ruka snahi Maji. Pomaže joj u svim poslovima, posebno u čuvanju djece dok Maja obavlja ostale poslove. Ljeti i na obradi zemlje sa koje Gluhovići ubiraju dio prihoda kojim upotpunjavaju kućni budžet koga čine po 90 maraka dječijeg dodatka za svako dijete i bake Vojke 100 maraka stalne novčane pomoći koje dobiva od Centra za socijalni rad.

Zanimljivo je da majka ovo osmoro djece Maja ima tek 32 godine. Udala se, priča, nakon tek završene osnovne škole sa 16 za 22 godine starijeg Nenada.

– Prevari me „mladu ludu“, ali nisam se pokajala. Rodili smo osmoro zlatne djece. Uz sve napore oko podizanja ovako velikog broja djece, ja sam srećna majka. Kuća, kao lastavičino gnijezdo, puna nam je dječije radosti i veselja. Bude i plača, ali to je zdrav dječiji plač kao što su nam, hvala Bogu, zdrava i naša djeca i to je naše najveće bogatstvo, kazuje Maja.

Od osmoro djece ove višečlane porodice četvoro pohađa osnovnu školu. Najstariji Bogdan je u devetom, a Nevena u sedmom razredu centralne škole u Rogatici. Suzana i Gorica su odlični učenici u petom i drugom razredu područnog odjeljenja u Stjenicama, koje broji svega osam učenika od prvog do petog razreda, a Nenad u šali reče da ova seoska škola opstaje zahvaljujući njegovoj Maji i njemu.

Gluhovići kao višečlana porodica nisu zapostavljeni ni od šire zajednice i posebno komšija. Prije pet godina izgrađena im je nova porodična kuća iz programa koga je finansirala Vlada Republike Srpske. Komšije i poznanici ih pomažu na razne načine, a s vremena na vrijeme obiđu ih i iz Centra za socijalni rad i Crvenog krsta iz naše opštine, kao što je bilo i prošlog četvrtka, 29. Novembra, kada im je uručena pomoć u vidu odjevnih predmeta za djecu, higijenskih, prehrambenih i nekih drugih artikala.

PONOSNA PORODICA
Predstavnici Centra za socijalni rad i Opštinskog odbora Crvenog krsta koji su bili u posjeti porodici Gluhović jednoglasni su u ocjeni da se radi o čestitoj i ponosnoj srpskoj porodici koja ne želi da se svrstava u red onih kojim treba milostinja iako bi im pomoć u nekim djelovima života dobro došla. Obilazeći njihovu kuću, na primjer, primijetili su da njihova djeca spavaju na spužvama prostrtim po patosima soba. Dakle, trebalo bi im ležaja od krevetca za bebu Snežanu do kreveta za već velikog dječaka Bogdana i 12 – godišnju djevojčicu Nevenu i ostale. Možda bi oni koji ih imaju u ostavama ili magacinima mogli izvući i uputiti ovoj porodici. Ona bi im sigurno bila puno zahvalna.

Imaju Maja i Nenad dosta toga što treba jednoj seoskoj porodici. Tu je dvadesetak ovaca, dvije krave, jato koka, svinja, ali i televizor, frižider i slično. Imaju i mašinu za pranje veša ali kakve vajde kad nemaju vodu.

Rješenje je, kazuje Nenad, u izgradnji čatrnje u koju bi se skupljala kišnica sa njihove stare i nove kuće. Ali, za to treba dosta cementa i drugog građevinskog materijala za što oni nemaju sredstava.

– Da mi je da me neko, a ja očekujem od nove vlasti u opštini, pogura sa potrebnim materijalom, ja bih sve ostalo uradio svojim rukama i uz pomoć prijatelja i poznanika tvrdi Nenad, nezaposleni borac prve kategorije, koji se ne libi da radi za nadnicu svakome ko ga pozove. Ne bira poslove

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: ,