Govještica krije tajne

Glas Srpske - Sreten Mitrović - 19. decembra 2012. 058.ba

Pećine u Rogatici

ROGATICA – Za ljubitelje speleologije Rogatica bi uskoro mogla da postane jedno od nezaobilaznih odrednica zahvaljujući pećinama koje se nalaze na području ove opštine.

Turistima je zasad jedino dostupno podzemno blago pećine Banja Stijena, popularnog naziva Mračna pećina, koja se nalazi u kanjonu rijeke Prača, dvadesetak kilometara od Rogatice.

Do Mračne pećine prvi su doprli austrougarski pustolovi i dugo je bila prva turistička pećina u ovom dijelu BiH. O tome govore i brojni zapisi na njenim zidovima.

– I dok se o pećini Banja Stijena i njenom podzemnom blagu u kojem dominiraju čarobne figure stalaktita i stalagmita na masivnim pećinskim stubovima i fenomenu ove podzemne kuće dosta zna, o susjednoj Govještici u koju se ulazi na kapiju širine osam i visine 12 metara samo desetinu metara niže tek će se čuti – kazuje direktor Turističke organizacije u Rogatici Nebojša Golić.

Prema njegovim riječima, na istraživanju Govještice se do sada se malo uradilo. Najdalje je otišla grupa speleologa iz Bolonje koja je u avgustu ove godine naizmjenično 13 dana istraživala njenu unutrašnjost.

– Oni su utvrdili da se radi o najvećoj pećini u BiH. U nekoliko „dvorana“ čije su dimenzije oko 100 sa 50 metara koje su djelimično popunjene pećinskim jezercima neuporedive ljepote i sa kao suza čistom vodom nalazi se veliki broj pećinskih ukrasa. U jednoj dvorani čak su pronađene vlažne naslage kostiju pećinskog medvjeda, životinje koja je, kako naučnici tvrde, izumrla prije 20.000 godina – kaže Golić.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: , ,