I u Čajniču ljubičasto tele

04. decembra 2012. 058.ba

Ljubičasto tele u Čajniču

ČAJNIČE – Na trećem kilometru od Čajniča u selu Luke, a u domaćinskoj kući Tomića, nedavno se dogodila prirodna ali neobična pojava, naime krava Plavulja otelila je dvoje teladi već drugu godinu za redom. Međutim, ova pojava ne bi privukla toliku pažnju, da ove godine krava nije otelila žensko tele svijetlo ljubičaste boje, koje podsjeća na kravicu sa reklame za „Milka“ čokoladu. Neuobičajena boja, donijela je sama od sebe maloj kravici ime Milka. Sestra blizanka je sasvim obične crvene boje, pa je Milka u štali prava atrakcija, kako komšijama i putnicima namjernicima, tako najviše Luki, Sari i Nikoli, djeci ovog domaćina.

On objašnjava da se njegova krava obliznila i prošle godine, ali da su mladunci bili uobičajene boje.

– „Odmah po teljenju, primjetili smo da je jedno od mladunčadi neobične boje. Čim ga je majka olizala, a ono se osušilo, jasno se izdefinisala blijedo ljubičasta boja i tada već nije bilo sumnje, jer sve do danas ovo tele nije promijenilo boju“, kaže domaćin Branislav Tomić.

Ono što je vrijedno pažnje u ovom slučaju, jeste činjenica, da je ova krava osjemenjena prirodnim putem i da je otelila blizanke, žensku telad.

– „Milka i njena sestra blizanka, začete su prirodnim putem, tako da nije došlo do ovoga vještačkom oplodnjom. Raspitivao sam se kod veterinara o tome, šta je najčešći uzrok ovakve neobične pojave, te sam saznao da se najvjerovatnije radi o genetici“, ističe Tomić.

Domaćin bi želio da Milka kravica nađe svoj dom i novog gazdu, a ne da završi u klaonici.

– „Pošto je u pitanju žensko tele izuzetne pasmine, namjeravamo da prodamo Milku u neku domaćinsku kuću, jer bi nam bilo žao ako bi u bilo kojem slučaju, ova neobična kravica završila u klaonici“.

Ljudi ne pominju da se nekada desila ovakva pojava na prostoru opštine Čajniče. Do štale Tomića, a da vide i obiđu Milku, dolaze mnogi, a naročito djeca, te se zajedno sa ukućanima raduju ljubičastoj kravici i njenoj neobičnoj pojavi.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Autor: Miroslava Perendija

Rodjena je u Čajniču, gdje je završila osnovnu i srednju školu. Fakultet Političkih nauka završila je u Banja Luci, gdje je stekla zvanje diplomirani novinar. Radi kao novinar – dopisnik za dnevne novine Dan RS i Radio Foča. Urednik je mjesečnog izdanja Biltena – „Mi volimo Čajniče“.

Pogledajte sve vijesti čiji je autor Miroslava Perendija

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: