Istinita priča o jednoj samohranoj majci iz Višegrada

Sanja Radović Đorđević - 19. decembra 2012. 058.ba

Zorica Pecirep sa djecom

VIŠEGRAD – Korisnik socijalne pomoći je i Zorica Pecirep koja živi u napuštenoj bošnjačkoj kući/ruševini u centru grada sa četvoro maloljetne djece. Vlasnici, ove kuće, porodica Šuško, žive u Travniku i već nekoliko godina ih ne uslovljavaju plaćanjem kirije.

„Sažalili su se našu sirotinju a kuću ne misle prodavati već je čuvaju kao uspomenu na provedeno djetinjstvo u lijepom starom Višegradu. Navrate ponekad i rekli su da nas neće dirati do daljnjeg“, priča Zorica.

Međutim i pored toga uslovi za život su teški, jer je prošlo tri godine od kada je Komunalno preduzeće zavrnulo ventil, zbog kako su joj rekli pucanja cijevi, ali komšije smatraju da je zbog potrošnje vode koju Zorica nije u stanju plaćati. Tako ova samohrana majka svakodnevno donosi vodu na rukama sa javne česme u gradu, koja se nalazi ispred careve džamije.

Prodaju bakar i željezo da kupe hranu!!

„Moja pomoć iznosi 125 maraka i ništa drugo ne primam. Nekako uspijemo da preživljavamo. Najstriji sin Vladimir sakuplja bakar i željezo i to nas spasi kad nemamo ništa da jedemo. Kažu mi komšije da idem u opštinu ali koga jadna da moljakam. Jednom sam išla ali sve neki sastanci. Ponekad odem da očistim nekome stan i za to dobijem 20 maraka ali sad je vreća brašna skuplja od toga“, priča Zorica a riječi joj sijeku uzdasi.

Centar za socijalni rad joj obezbijedi dva metra drva za ogrev ali ni to nije dovoljno za šest mjeseci zime, pa Zorica sakuplja granje po Bikavcu i kao krtica sabira u dvorište kuće koja se nalazi pored samog ulaza u srednju školu „Ivo Andrić“.

„Mene nije stid da nosim vodu za svoju djecu, ali oteža mi jer koliko god donesem nije dosta. Valja nanijeti za nas petoro. Često noću ne spavam i tako zoru dočekam, bole me ruke“, stidljivo priča svoju muku ova bledunjava žena.

„Sirotinja teška, nemam ti šta više pričati. Bolesna sam a ne mogu više sa prozora svaki dan da gledam ovu jadnicu kako se muči. Pomognem koliko mogu ali nemam ni ja dovoljno“, kaže Zorina komšinica Savica.

Molimo sve građane da pomognu porodici kako bi imali najosnovnije za život. Sve je pomoć, ukoliko imate prerasle garderobe od djece, svesku, olovku, hrane i šećera, brašna, pasulja sve što mislite da bi im koliko toliko olakšalo život. Činimo dobro, dobrom se nadajmo.

Facebook grupa za pomoć Zorici
http://www.facebook.com/groups/342943295753281/

Humanitarni broj za Zoricu Pecirep u Bosni i Hercegovini
Raiffeisen Bank
Ime Klijenta Zorica Pecirep

Transakcijski račun
1610350034990270

a za uplate iz inostranstva
IBAN BA391610350034990270 SWIFT CODE: R2BABA2S

Mole se svi humani ljudi koji uplate dobrovoljni prilog da napišu svoje ime i prezime radi evidencije

Unapred zahvalni Zorica i djeca Pecirep

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: ,