Izgradnja deponije na dugom štapu

21.12.2012.

Deponija

INFO – Projekat izgradnje regionalne sanitarne deponije gornjeg Podrinja zbog velike investicije i male količine otpada ekonomski je neodrživ, pokazala je Studija izvodljivosti.

Projekat vrijedan 12 miliona evra iz kreditne linije finansirala bi Svjetska banka, a stanovništvo plaćanjem komunalnih usluga vraćalo zaduženje. Domaćinstva bi, samo na mjesečnom nivou, morala da izdvajaju po 14 evra, što je dodatno opterećenje na njihov ionako tanak džep.

U regiji gornje Podrinje, koja obuhvata opštine Foča, Rogatica, Rudo, Višegrad, Čajniče, Novo Goražde i Kalinovik, za sanitarnu deponiju bile su predložene dvije lokacije, jedna u Rogatici, a druga u Carevom Guvnu u Čajniču.

– Izabrana je lokacija u Čajniču, zato što je u Rogatici bilo problema sa vodozaštitnim područjima. Investicija je mnogo veća za Čajniče, veliki su troškovi za izgradnju putne infrastrukture. Sama deponija košta oko 12 miliona evra, a veliki su troškovi koje stanovništvo treba da plaća – kaže Danko Fundurulja, projektant “Uni projekta” Zagreb, koji je radio na izradi Studije izvodljivosti.

Da bi projekat ipak uspio i bili primijenjeni standardi EU, jedna od mogućnosti je da RS, prema riječima projektanata, subvencioniše razliku cijene koju stanovništvo može da plati.

– Naknade koje bi stanovništvo trebalo da plaća su iznad nekog evropskog prosjeka. Pitanje otpada u ovoj regiji moramo rješavati, ovo je sada jedan od osnova za neke dalje analize, da vidimo šta je realno da možemo uraditi, da li povećanje broja opština koje će biti uključene u regiji kako bismo povećali količinu otpada – kaže pomoćnik ministra za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS Miloš Jokić.

U opštini Čajniče smatraju da pitanje izgradnje sanitarne deponije nije nerješivo, ako postoji dobra volja.

– Prvo opština koje su zainteresovane, pogotovo Foča i Čajniče, koje bi izgradnjom deponije dobile i saobraćajnu povezanost novim putem. Uz volju opština i podršku ministarstva, to nije nemoguće – smatra stručni saradnik za lokalni razvoj opštine Čajniče Njegoš Tupeša.

Izgradnju sanitarne deponije opštine same ne mogu da finansiraju.

– Nije problem međuopštinske saradnje, već regije koja je mahom i nenaseljena, tu su opštine sa skromnim budžetima, razuđena je teritorija i sve to usložnjava ovu investiciju, koju ove lokalne zajednice neće moći da iznesu – rekla je načelnik opštine Kalinovik Mileva Komlenović.

U opštini Foča smatraju da u projekat treba uključiti više opština.

– Jedino je udruživanje sa sarajevsko-romanijskom regijom način rješavanja – kaže v. d. načelnika za urbanizam opštine Foča Branka Salamadija.

Zakon

Iako je zakonskim odredbama u RS predviđeno da do kraja ove godine moraju da budu uspostavljene sanitarne deponije, regionalna deponija gornje Podrinje neće biti uskoro izgrađena. Iz resornog ministarstva najavljuju izmjene postojećeg ili donošenje novog zakona.