Krsmanović pod lupom policije

Glas Srpske - Radmila Đević - 15. decembra 2012. 058.ba

Zdravko Krsmanović

FOČA – Skupština opštine Foča zatražila je da inspekcija i policija istraže trošenje budžetskih sredstava za vrijeme mandata Zdravka Krsmanovića, kao i zakonitost kreditnog zaduženja od dva miliona maraka za koje nije imao saglasnost lokalnog parlamenta.

U vrijeme Krsmanovićevog tehničkog mandata, u periodu od 6. do 13. novembra, iz opštinske kase za različite namjene isplaćeno je 311.492 marke, a bilo je i isplata koje nisu predviđene budžetom opštine.

Iako je novi načelnik Radisav Mašić upozorio Krsmanovića i uputio dopis opštinskom Odjeljenju za finansije sa zahtjevom da se obustave sve isplate iz budžeta opštine i blagajni, to nije ispoštovano.

Iz svih ovih razloga odbornici SO Foča tražili su od Ministarstva finansija da budžetska inspekcija ispita ovaj slučaj. Saglasni su da treba da se ispita trošenje budžetskih sredstava, te da o tome treba da budu informisani i oni i svi građani ove opštine, o čemu su i usvojili zaključak.

– Smatramo da takva jedna informacija, koja će biti obrađena od strane nadležnog organa i sadržavati konkretne podatke o utrošku novca iz budžeta, treba da bude dostavljena svakom odborniku i javnosti uopšte. Ona treba da bude tretirana na adekvatan način, kako bi se i Skupština u okviru svojih nadležnosti odredila o tom pitanju – rekla je predsjednik Kluba odbornika SNSD-a Silvana Vuković.
Osim budžetske inspekcije, SO Foča traži da trošenje novca ispitaju i nadležni policijski organi.

– Skupština opštine traži i od Javnog tužilaštva i SJB Foča da preduzmu odgovarajuće istražne radnje i ispitaju osnovanost pokretanja krivičnog postupka prema bivšem načelniku Krsmanoviću. Želimo samo da javnost upoznamo čime se on bavio i na koji način su trošena sredstva ovih građana – rekao je predsjednik SO Foča Radojica Mlađenović.

Bivši načelnik opštine Foča Zdravko Krsmanović, na pitanje o utrošku budžetskih sredstava za vrijeme njegovog tehničkog mandata, tvrdi da je sve rađeno po zakonu.

– Sve što smo radili, radili smo na bazi plana, programa i izvršavali ono što smo obećali građanima Foče, i sve je bilo u skladu sa zakonom. To što govore o kreditnom zaduženju nije tačno, jer sve što smo planirali za prethodne četiri godine, a u tom planu bio je i kredit od tri miliona maraka, mi smo sve i realizovali. To je akva park, mostovi na Ćehotini i Bistrici, industrijska zona Broda i sve ostale aktivnosti koje su bile planirane kreditnim zaduženjem – rekao je Krsmanović.

Prijem radnika

Imajući u vidu činjenicu da je nedavno republički upravni inspektor naložio otklanjanje nepravilnosti u postupku prijema radnika u Administrativnu službu opštine Foča, SO će zatražiti da inspekcija rada ispita prijem radnika u opštinskim javnim ustanovama i preduzećima, ali i u republičkim preduzećima i ustanovama koje posluju na području ove opštine.

Nezvanično saznajemo da su u mnogim preduzećima, bolnici i Kazneno-popravnom zavodu te „Elektrodistribuciji“ radnici zapošljavani bez konkursa.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: , , , ,