Mališani u Međeđoj pripremaju se za osnovnu školu

06.12.2012.

Mališani u Međeđoj

VIŠEGRAD – Djevojčice i dječaci Međeđe kod Višegrada koji nisu imali priliku pohađati predškolsko obrazovanje dva puta sedmično u okviru projekta „Višegrad brine za svako svoje dijete“ imaju priliku učiti kroz igru, crtati, družiti se i tako se pripremati za polazak u osnovnu školu. Cilj projekta koji se uz Međeđu još provodi u Dobrunu te u Višegradu u vrtiću „Neven“ je povećanje obuhvata djece predškolskim odgojem i obrazovanjem, a Višegrad je jedna od 12 općina/opština odabranih kroz UNICEF-ov javni poziv općinama za projekte povećanja obuhvata djece predškolskim odgojem i obrazovanjem sa posebnim fokusom na djecu koja ranije nisu imala ovakvu priliku.

Posjetili smo radionicu u Međeđoj gdje smo zatekli vrlo živu atmosferu: najprije su djeca slušala zvukove domaćih životinja koje im je s kompjutera puštala učiteljica Sandra Žerajić i pogađala o kojoj žvotinji je riječ, te su te životinje crtali, bojili i slagali na slagalicama. Za jednim stolom su Eldina, Đelila, Jasmina i Delila, a za drugim Benjamin, Ernad, Eldin i Anes.

„Lijepo nam je, družimo se, crtamo, svašta učimo, volimo našu učiteljicu Sandru koja nam pomaže“, kaže nam Benjamin koji je preuzeo ulogu dječijeg glasnogovornika u radionici.

Došli smo pred kraj pa je već bilo vrijeme za igru i slobodne aktivnosti, pa su dječaci krenuli da se igraju s bagerima, neki su krenuli skupljati stvari, a djevojčice su pripremale ručak i negodovale kad je Ernad odlučio da parkira bager u kuhinju…

„Djeca su odlično prihvatila radionicu i uklopila se. Neki od njih dolaze iz sredina u kojima nemaju vršnjaka, pa je na početku bilo manjih problema oko uklapanja, jedan dječak je na početku plakao i nije želio ostati, ali je sada među aktivnijima u grupi“, kaže nam Sandra Žerajić, diplomirana pedagoginja iz mobilnog tima dječijeg vrtića „Neven“ u Višegradu koja osim u Međeđoj dva dana sedmično radi i s djecom u Dobrunu.

„Bitno je da su i roditelji odlično prihvatili ideju radionice i da djecu redovno dovode na svaki termin. Na prvom roditeljskom su već pitali da li će se ovo nastaviti i poslije okončanja projekta“, kaže Mladenka Vilotić, direktora vrtića „Neven“ iz Višegrada koji uz podršku UNICEF-a i Opštine višegrad te učešće sa vlastitim sredstvima implementira projekat koji obuhvata 75 djece iz ruralnih područja, djece iz socijalno-ekonomski ugroženih i povratničkih porodica u Međeđoj, Dobrunu, Prelovu i Višegradu. Uz radionice je predviđen i logopedski tretman djece koji je planiran za proljeće, a pored konkretnog rada s djecom cilj projekta je i podizanje svijesti o važnosti predškolskog obrazovanja.

„Vrlo sam zadovoljna i hvala UNICEF-u i obdaništu iz Višegrada i direktorici Mladenki na ovom, hvala Sandri koja odlično radi s našim djecom, uči ih mnogim novim stvarima, onda oni dođu kući i traže da crtaju, pišu, gledaju slikovnice, slažu slagalice“, kaže nam Suzana Duran čije troje djece, Eldin, Eldina i Benjamin pohađaju radionicu.

Belma Duran koja dva puta sedmično iz pet kilometara udaljenog zaseoka koštice dovodi sina Ernada također ne krije zadovoljstvo, i kaže da je kod njega primijetila veliki napredak.

„Kad je u kući voli uvijek da nešto radi, da crta, donese lišće pa slaže…“

Mersida Jašarević kaže da je sretna što njen sin Anes koji odrasta u okolini gdje su mu najmlađi drugovi stari 13 i 14 godina, napokon ima priliku da se druži s vršnjacima od četiri i pet godina.

„Na početku sam morala ostajati ovdje s njim, nije se htio odvojiti, plakao je, tražio da ide kući, a sad danima kad nema radionice samo pita kad će ponovo ići“, kaže nam Mersida. Pozitivnog mišljenja o radionici je i Mujesira Duran koja je došla po kćerku Đelilu:

„Sve je fino, dođe kući pa nam recituje šta je ovdje naučila, broji do 10, već se uklopila s djecom zbog čega sam posebno sretna jer u svojoj okolini nema puno vršnjaka“, kaže Mujesira.

Majke koje su došle po djecu nakon okončanje trosatne radionice za taj dan, iskoristile su i posjet direktorice vrtića Mladenke Vilotić da porazgovaraju o daljnjem razvoju projekta, zahvale se na prilici da i njihova djeca pohađaju predškolsko obrazovanje što ranije nisu imala priliku, i izrazili nadu da će se radionice održati i nakon isteka projekta.

Na UNICEF-ov javni poziv objavljen sredinom godine javilo se 65 općina a u procesu selekcije učestovali su predstavnici svih nadležnih ministarstava sa svih nivoa vlasti u BiH. Pored Višegrada, podržani su projekti iz Bijeljine, Tuzle, Laktaša, Cazina, Viteza, Teslića, Žepča, Zavidovića, Gradačca, Vukosavlja i Jajca koje UNICEF podržava s ukupno 520.000 KM.