Nagrada za hrabre Fočake

19.12.2012.

Neven Krnojelac i Draža Vuković

FOČA – Među herojima “Večernjih novosti” koji su u 2012. godini zaslužili nagradu za najplemenitiji podvig godine su i dvojica 18-godišnjaka iz Tjentišta kod Foče.

Neven Krnojelac i Draža Vuković prošle zime su iz kanjona Sutjeske spasli 16 zavejanih putnika. Probijajući se kroz visoke sniježne nanose, na minus 15 stepeni, ispoljili su veliku hrabrost, ali prije svega ljudskost, kako bi pomogli putnicima koji su bili zarobljeni između dvije lavine na putu Gacko-Tjentište.

– Mislili smo da je samo jedan automobil. Rekli su nam da je zarobljen u kanjonu Sutjeske. Javili su iz Foče, iz spasilačkog kluba Volf i ja sam nazvao svog druga Dražu i krenuli smo u dva sata posle ponoći. Visina snijega bila je metar i 40 centimetara, pješačili smo pet kilometara u trajanju od tri i po sata – prisjeća se Neven Krnojelac.

Njegov prijatelj Draža Vuković ističe da nisu imali vremena da misle na strah.

– Bilo je teško, mada nismo imali straha, kada su nam rekli u kakvoj su situaciji. Naišli smo na tragove vukova, ali se nismo na njih obazirali, u takvoj smo situaciji bili da nismo ni na šta mislili, samo na ljude koji su bili zatrpani – priča Draža.

Zavejane putnike okrijepili su hranom i ugrijali rakijom, a kasnije su ih smjestili u svoje tople domove. Sa svima su postali iskreni prijatelji.

– Jedni su iz Bačke Palanke, a ovi drugi iz Herceg Novog, neki su odavde iz Banjaluke i drugih krajeva Republike Srpske. Redovno se čujemo sa njima, postali smo prijatelji – ističe Draža.

U Spasilačkom klubu Volf ponosni su na svoje članove i nagradu Večernjih novosti.

– Za nas je to velika čast, a nadam se i za cijeli grad. Tom akcijom spašavanja 16 ljudi, napravili su jedno veliko viteško djelo – kaže predsjednik Spasilačkog kluba Volf, Nenad Ikonić.

Dvojica neustrašivih momaka kažu da ih je nagrada Večernjih novosti prijatno iznenadila. Svečani prijem u Skupštini Beograda, gdje su stajali uz rame sa ostalim laureatima, ali i visokim zvanicama među kojima je bio i patrijarh srpski Irinej, ostaće im u prelijepoj uspomeni. Nastaviće da volontiraju u Spasilačkom klubu i da pomažu ljudima u nevolji, jer ih to, kako ističu, ispunjava i čini srećnim.