Nestaje Stubleno brdo

12.12.2012.

Stubleno brdo

ROGATICA – U periodu između posljednja dva rata Stubleno brdo koje se sa nadmorskom visinom od 1032 metra izdiže iznad naselja Stjenice bilo je poznato po tome što je na njemu svake godine 2. maja kod Spomen-obilježja podignutog u znak sjećanja na poginule borce ovog kraja NOR-a, održavao narodni zbor.

Sve je bilo dobro dok neko nije utvrdio da je geološki sastav zemlje na ovom brdu dušu dao za izgradnju novih i nasipanje postojećih puteva. U početku su se od od brda „pozajmljivale“ manje količine zemlje pa se to nije ni osjećalo. Ali, vremenom od brda se uzimalo sve više. Materijal sa Stublenog brda išao je na sve stare i nove puteve ovog dijela rogatičke, ali i susjedne opštine Sokolac naravno na divlje i bez pitanja ikoga u mjesnoj zajednici, a Sočičani tvrde možda i samoj opštini.

Nekontrolisano otkidanje od brda sa sjeverozapadne strane vremenom je ugrozilo Spomen-obilježje na vrhu brda, pa je zbog toga prije par godina moralo biti izmješteno na drugu lokaciju. Spušteno je nekoliko desetina metara niže na istočnoj strani računajući da će tu ostati za vjeki vjekova.
Poslije premještanja Spomen-obilježja eksploatacija zemlje sa brda je intenzivirana. Nestajao je dio po dio i sada ono uopšte nema svoj prvobitni izgled. Ako tempo trošenja se nastavi kao posljednjih nekolko godina, Stubleno brdo će postati zaravan sa nekim drugim imenom, a za Spomen-obilježje poginulim Sočičanima moraće se tražiti na novoj lokaciji.

– Loše je u svemu ovome što mjesnu zajednicu niko ništa ne pita kad je u pitanju eksploatacija ovog prirodnog bogatstva. Ako neko ima koristi od toga, dio bi iz mnogo razloga trebalo da pripadne i nama, kazuje predsjednik Mjesne zajednice Stjenice Nenad Hršum.

I na drugoj strani opštine, na ulasku u selo Pašić Kula iz pravca grada, otvoreno je pozajmište materijala za puteve i slične namjene. I ovdje je nekontrolisan iskop koji prijeti da dovede do klizišta, a o narušavanju okoliša rupom koja sablasno djeluje da se i ne govori, tvrde mnogi koji ovuda prolaze. Oni se čude kako ne reaguje komunalna policija, ali i geološka, poljoprivredna i šumarska inspekcija?!