Obećani namještaj odnijela voda

11.12.2012.

Namještaj nakon poplava u Novom Goraždu

NOVO GORAŽDE – Iako su prošle dvije godine od decembarskih poplava, u opštini Novo Goražde 17 porodica i dalje čeka na obećani namještaj, dok su četiri domaćinstva dobila samo dio i to lošeg kvaliteta.

Među onima koji namještaj nisu dobili našao se i 88-godišnji Stojan Rakanović, kome je u decembarskim poplavama uništena kuća.

– U obnavljanju namještaja pomogla mi je porodica, kćerke najviše, a niko drugi mi se nije ni obratio – priča Stojan.

Njegov sugrađanin Jagoš Begović bolje je prošao od Stojana, ali ni on nije dobio kompletan namještaj, već samo dio, i to, kako kaže, veoma lošeg kvaliteta.

– Dobio sam katalog “Nove forme” i izabrao dva kauča u vrijednosti od 330 maraka po komadu i stolić od 310 KM. Isporučen mi je namještaj, ali ne onaj koji sam tražio, već kauč od 170 maraka i stolić od 150 KM. Tako sam ostao uskraćen za 450 maraka – priča Begović i dodaje da kauči koje je dobio “ne liče ni na šta”.

Vlada RS je 2011. godine za opštinu Novo Goražde odobrila 53.000 maraka za otpis troškova električne energije, 35.000 maraka za nabavku namještaja, 17.000 za parket i 34.000 maraka pomoći.

U opštini kažu da su preduzeli sve da poplavljena domaćinstva dobiju ono što ih sljeduje i za šta su sredstva doznačena.

– Vlada RS je uplatila firmama “Nova forma” i “Nova dipo” iz Gornjih Podgradaca novac za namještaj. Na području naše opštine “Nova forma” isporučila je namještaj u vrijednosti od 33.667 od planiranih 35.000 maraka. Pošto je opština kupila parket, dogovorili smo se da planiranih 17.000 KM za ove namjene damo “Novoj formi” za isporuku namještaja. Za to smo imali saglasnost direktora Marijana Mišića da će preuzeti taj parket i da će za tu vrijednost isporučiti namještaj domaćinstvima – pojasnio je šef Odsjeka za privredu opštine Novo Goražde Tomislav Čarapić i dodao da će opština u vezi sa ovim problemom kontaktirati sa Republičkom upravom CZ i Direkcijom za robne rezerve.

U Republičkoj upravi Civilne zaštite upoznati su da je postojao interni dogovor između opštine i dobavljača namještaja.

– Zašto su mijenjali situaciju da ne uzimaju parket već da sve dobiju u namještaju, to ne znamo. Možemo u skladu sa svojim nadležnostima sagledati kako se to može realizovati. Bilo bi nam drago da ti ljudi dobiju sve što im je obećano – rekao je direktor RUCZ Milimir Doder.

U Direkciji za robne rezerve kažu da su potraživanja u odnosu na sredstva doznačena dobavljačima za parket i namještaj zatvorena sa ispostavljenim fakturama od strane dobavljača.

– Sistem podjele zasnivao se na zahtjevu opština putem svojih službi, odnosno Crvenog krsta ili Civilne zaštite prema dobavljačima namještaja, odnosno parketa. Republička direkcija nije učestvovala ni u kakvom pravljenju spiska i za nas je taj proces završen – rekao je v.d. direktora Direkcije Radovan Samardžija.

Kolektivni smještaj

Poslije katastrofalnih poplava u opštini Novo Goražde, u kojima je najviše nastradalo novo naselje u Donjoj Sopotnici, odakle je 250 mještana, među kojima je bilo najviše žena i djece, iseljeno jer im je voda potpuno potopila kuće, za njih je formiran kolektivni smještaj.

Pripadnici Oružanih snaga BiH iz kasarne Ustikolina donijeli su vojničke krevete i ćebad u jednu od učionica područne osnovne škole u Novom Goraždu, gdje su spavali oni koji nisu imali kod koga i na drugom mjestu.