Počinju “Vidakovićevi dani”

27.12.2012.

Vidakovićevi dani

RUDO – Manifestacija “Vidakovićevi dani kulture” počeće danas u Rudom i trajati do subote, 29. decembra, saopštio je organizator – Centar za kulturnu i prosvjetnu djelatnost “Prosvjeta”.

Prvog dana manifestacije biće otvorena izložba slika Gradske galerije iz Višegrada i knjiga biblioteke “Prosvjeta” iz Rudog.

Na svečanoj akademiji, koja je zakazana za 19.00 časova, učestvovaće, između ostalih, književnik Rajko Petrov Nogo i glumica LJiljana Blagojević.

Sutra, drugog dana susreta, biće otvorena izložba slika ruđanskih slikara Radomira Jagodića, Muluna Topalovića, Marije Žilić, Zorana Todorovića, Miroslava Mandića i Milovana Topalovića.

Istog dana biće predstavljene knjige Dragana Paponjka “Tajne carskih soneta”, Milada Obradovića “Istočno od zapada” i Vladimira Čolakovića “Melanholija svijesti”.

Biće održano i književno veče posvećeno pjesniku Milošu Vidakoviću, na kojem će učestvovati književnici iz Priboja, Višegrada, Rogatice, Sokoca i Rudog.

U Domu kulture glumac Zoran Karajić iz Šapca izvešće monodramu “Bog te mazo”.

Posljednjeg dana manifestacije, 29. decembra, biće održano veče frule i folklora, na kojem će učestvovati kulturno-umjetnička društva iz Ugljevika, Priboja i Rudog.

Miloš Vidaković rođen je 1891. godine u Rudom. Bio je pjesnik, književni kritičar i član organizacije “Mlada Bosna”. Vidaković je bio prijatelj Ive Andrića. Umro je 1915. godine. Poslije prerane smrti, Milošev otac Nikola objavio je sinovu zbirku pjesama “Carski soneti”.