Prikazan dokumentarac “Spokoj kraja”

SRNA - Radoje Tasić - 26. decembra 2012. 058.ba

Prikazan dokumentarac Spokoj kraja

VIŠEGRAD – U Višegradu je sinoć prikazana prva, još nezavršena, verzija dokumentarnog filma “Spokoj kraja” autora Milana Nikodijevića iz Vrnjačke Banje koji govori o ustaškom zločinu nad 6.000 srpskih civila u aprilu 1942. godine u višegradskom mjestu Stari Brod na Drini, prenose agencije.

Direktor fotografije ovog dokumentarca Zoran Debeljak objasnio je da je njegova ekipa snimala i montirala film tri godine i da u njemu govori desetak staraca i starica, koji su preživjeli ustaški masovni pokolj žena, djece i staraca u Starom Brodu.

Pisac Momir Krsmanović rekao je da je iz Saveznog zavoda za statistiku uzeo podatke popisa stanovništva iz 1954. godine u kojima je precizirano da je u ustaškom pokolju u selu Miloševići i Starom Brodu iz opštine Pale, Olovo, Han Pijesak, Sokolac, Rogatica, Goražde i Višegrad stradalo 5.543 srpska civila.

– U dokumentu je precizno navedeno prezime, ime oca, ime, godina rođenja ubijenog civila, selo i opština iz kojih potiče, te ko je ubica – kaže Krsmanović.

Načelnik opštine Višegrad Slaviša Mišković ističe da će lokalna administracija podržati ovaj i slične projekte o stradanju Srba u proteklim ratovima, a da se u njima obavezno mora da čuje i riječ nauke i sve to potkrijepi valjanim dokumentima da bi istina bila ubjedljivija.

Narodni poslanik Miroslav Kojić začuđen je da u vrijeme evropskih ideala postoji mjesto gdje je stradalo toliko srpskog civilnog stanovništva, a da se o njemu malo zna, jer je punih 60 godina istina o ovom događaju vješto prikrivana.

– Narodni poslanici iz istočnog dijela Republike Srpske pokrenuće inicijativu da ovo mjesto i događaj budu uvršteni u republički scenario obilježavanja značajnih spomenika i događaja iz istorije – rekao je Kojić.

Srpske civile u Starom Brodu pobile su ustaše Jure Francetića.

Na mjestu pokolja postavljena spomen-ploča sa velikim krstom koji dominira kanjonom Drine, a u toku je i gradnja spomen-kapele.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: , ,