Rusija zapošljava 4.000 radnika iz BiH!

Mondo - 17. decembra 2012. 058.ba

Gradjevina

INFO – Vlada Ruske Federacije najavila je da će u narednoj godini izdati 4.000 radnih dozvola građanima iz BiH.

Ovo je potvrđeno iz Agencije za rad i zapošljavanje BiH, a koliki je interes domaćih radnika za Rusiju pokazuje podatak da je ove godine posao u toj zemlji našlo ukupno 2.929 državljana BiH, piše “Euro Blic”.

Domaći radnici najviše su bili angažovani na izgradnji sportskih objekata u Sočiju, gdje će se naredne godine održati Zimske olimpijske igre, a velika potražnja za radnom snagom postoji i na izgradnji objekata u ruskojh prijestonici Moskvi.

“Budući da su se naši radnici već dokazali na ruskom tržištu rada, sada će veći broj naših nezaposlenih građana moći da ode tamo”, rekao je Boris Papić, portparol u Agenciji za rad i zapošljavanje.

On je dodao da je početkom decembra u Moskvi održan prvi krug pregovora u vezi sa potpisivanjem obostranog sporazuma o zapošljavanju između Savjeta ministara BiH i Vlade Ruske Federacije.

“Sporazum će regulisati način, prava i obaveze zapošljavanja naših radnika u Ruskoj Federaciji, kao i ruskih državljana u BiH. Tokom pregovora velikim dijelom su definisane odredbe iz sporazuma koje predstavljaju osnov za zapošljavanje putem nadležnih institucija dvije zemlje, a drugi krug pregovora održaće se u BiH”, objasnio je Papić.

Prema njegovim riječima, u prethodnom periodu najveće interesovanje za zapošljavanje domaće radne snage bilo je iz Austrije, Slovenije, Hrvatske, Njemačke i Turske.

“Još nemamo konkretnih oglasa za narednu godinu, ali iz iskustav možemo reći da će to biti zemlje sa kojim smo već sarađivali”, naveo je Papić.

On je dodao da nema precizne podatke o broju domaćih radnika u inostranstvu jer ti radnici nisu dužni da se ikome javljaju kada odlaze u inostranstvo. Da je domaće tržište rada zanimljivo potvrdili su i na portalu Posao.ba. U ovoj godini primili su, kažu, preko 100 oglasa u kojima su strani poslodavci oglašavali slobodna radna mjesta.

Domaće radnike su tražili poslodavci iz Hrvatske, Slovenije, Njemačke, Crne Gore, Češke, Austrije, Australije, zatim iz Azerbejdžana, Saudijske Arabije, Kuvajta, Ugande, Katara, Libije i Mongolije, naveli su na ovom portalu.

Osim radnika građavine, najviše su se tražili inžinjeri, stručnjaci za informacione tehnologije, kao i medicinski radnici.

U BiH je u oktobru na evidenciji nezaposlenih bilo ukupno 545.938 osoba, što je 15.000 više nego u istom mjesecu prošle godine, piše “Euro Blic”.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: