Stankoviću dvije godine zatvora za bjekstvo

SRNA - 24. decembra 2012. 058.ba

Radovan Stanković

FOČA – Radovan Stanković danas je pred Sudom BiH osuđen na dvije godine zatvora jer je upotrebom sile pobjegao sa izdržavanja dvadesetogodišnje kazne za ratne zločine počinjene u Foči.

„Stanković je kriv što je 25. maja 2007. godine, dok je iz zatvora u Foči sprovođen na ljekarski pregled, ispred Stomatološkog fakulteta, pri izlasku iz vozila, snažno odgurnuo stražara Dragana Mašića, ušao u golf i odvezao se u nepoznatom pravcu“, rekla je sudija Biljana Ćuković.

Ćukovićeva je navela da Sudsko vijeće nije prihvatilo tvrdnju odbrane da Stanković nije upotrijebio silu kojom bi onesposobio stražara Kazneno-popravnog zavoda /KPZ/ Foča da ne bi mogao adekvatno reagovati i onemogućiti ga u bijegu, prenio je Birn.

Ona je naglasila da je neosnovana i tvrdnja odbrane da Sud BiH nije bio nadležen za ovaj slučaj, pojasnivši da je krivično djelo izazvalo posljedice za BiH narušavajući ugled zemlje, te poljuljalo povjerenje građana u rad pravosudnih organa.

Na ovu presudu postoji mogućnost žalbe Apelacionom odjeljenju Suda BiH.

Stanković, kao ni tokom suđenja, nije prisustovao izricanju presude.

Stanković, bivši pripadnik Miljevinskog bataljona Fočanske taktičke brigade Vojske Republike Srpske, u martu 2007. godine pravosnažno je osuđen na dvadesetogodišnju kaznu za učešće u zlostavljanju žena u Foči.

Policija je Stankovića u januaru 2012. locirala i uhapsila u Foči.

Zbog pomaganja u bjekstvu, Stankovićev brat Ranko osuđen je na dvije godine zatvora, dok su doktorka Ranka Dragičević i medicinska sestra Brankica Davidović priznale krivicu, te su kažnjene uslovno na šest mjeseci zatvora.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: ,