Svečanost u domu staraca „Moj dom“

Sreten Mitrović - 21. decembra 2012. 058.ba

Dom staraca u Rogatici

ROGATICA – Za nepunu godinu i po koliko zvanično radi, kroz dom za zbrinjavanje i njegu starih lica „Moj dom“ prošlo je preko 80 staraca i starica. Trenutno ih je 43, koliki je i kapacitet ove ustnove. Za njih su u petak, 21. decembra, učenici Osnovne škole „Sveti Sava“ svrstani u folklornu, literarno – recitatorsku, muzičku i likovnu sekciju priredili prigodan kulturno – zabavni program koji je bio i svojevrstan novogodišnji poklon za pradede i prabake, koji su, da ne bi samovali, našli utočište u „Mom domu“, kući koju je nakon otkupa bivše upravne zgrade „Tehnotransa“, likvidiranog nakon odlaska u stečaj, otkupio i u starački dom prtevorio Spomenko Kajtaz izbjeglica iz Zenice na privremenom radu u Njemačkoj.

– Osnovci iz Rogatice štićenicima našeg doma recitovali su, igrali i uz gusle pjevali, a učenici likovne sekcije, za „za uspomenu i sjećanje“ predali su nekoliko svojih radova koji će krasiti zidove doma. Nastupi recitarora i folkloraša naišli su na oduševljenje prisutnih. Pokazalo se da je ovo dobar potez uprave Doma, ali i Osnovne škole. Ovo je prva ovakva posjeta i mi smo neizmjerno zahvalni Školi što nam je izašla u susret i priredila ovaj program. To je prvi put od kako Dom postoji da nas neko na ovakav način posjeti. Nadamo se da ćemo saradnju nastaviti, kako naši štićenici ne bi shvaćali da su od svih zaboravljeni, a ima takvih slučajeva, reče upravnik Doma Azra Alković – Gabela.

Dom staraca u Rogatici

Inače, u „Moj dom“ za čiju rekonstrukciju i opremu po najsavremenijim standardima Evrope je utrošeno 850.000 maraka, ne računajući 290.000 koliko je plaćena zgrada u koju je smješten, nalazi se četiri jednokrevetne, 18 dvokrevetnih i jedna trokrevetna soba.

– Svih 43 ležaja, dodala je upravnica doma, je popunjeno i sudeći prema interesovanju, čini se, da imamo još toliko ne bi bio promlem. Imamo štićenika sa svih strana. Osim iz Rogatice, tu su starci i starice iz Sokoca, Višegrada, Han – Pijeska, Foče, Novog Goražda, Kalinovika, Istočnog Sarajeva, Vlasenice, Pala, Trebinja, iz Breze u Federaciji BiH, ali i Užica, Pančeva iz Srbije. O njima brine 11 zaposlenih i zadovoljnih radnika među kojima su negovateljice, fizioterapeut, medecinske sestre, kuvarice i ostalo pomoćno osoblje.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: ,