U zatvor zbog neisplaćivanja plata!

06.12.2012.

Novac

INFO – Neisplaćivanje plata tretiraće se kao krivično djelo, jedna je od novina koje su predviđene novim izmjenama Zakona o krivičnom postupku RS.

Kazne koje su zaprijećene kreću se od novčanih do tri, odnosno pet godine zatvora, potvrdila je ministarka pravde RS Gorana Zlatković na pres-konferenciji, nakon današnje sjednice Vlade RS, prenose agencija Fena.

Poslodavac, bez obzira da li u javnom ili privatnom sektoru, može da odgovara ukoliko je neopravdano izbjegao da plati tri plate radnicima ili pričinio gubitak prava koji proističu iz neplaćenih doprinosa, a kazniće se zatvorom od šest mjeseci do pet godina, precizirala je ministarka pravde.

Ona pojašnjava da je prilikom izrade ovog zakona, koji će u formi nacrta, biti upućen na razmatranje u entitetski parlament, uvažen zahtjev Saveza sindikata da se neisplaćivanje zarada tretira kao krivično djelo, u smislu zaštite prava radnika.

Zlatković ističe da će krivično djelo takođe biti i nepridržavanje ugovora o radu, radnog vremena, odmora, godišnjeg odmora, zaštite žena, trudnica…, kao i zloupotreba u postupku javnih nabavki.

Izmijenjen je i sadašnji član koji je propisivao krivično djelo primanje mita i to na način da će se kaznom zatvora od dvije do 10 godina zatvora kazniti službeno ili odgovorno lice koje zahtjeva ili primi poklon, odnosno drugu korist da u okviru svog ovlaštenja izvrši službenu radnju, koju ne bi smjelo da izvrši.

Krivičnim djelima smatraće se i davanje mita i kazna je od šest mjeseci do pet godina, ako ponudi, odnosno obećanja poklon ili učini drugu korist.

I protivzakonito posredovanje je izmjenjeno, pa se propisuje krivično djelo „trgovina uticajem“, a kazne su od jedne do pet godina, u slučaju, ako neko zahtijeva ili primu nagradu ili neku drugu korist, koristeći svoj položaj u posredovanju u nekoj službenoj radnji.

Zlatković precizira da će se ove izmjene i dopune Zakona o krivičnom postupku uputiti u javnu raspravu, s ciljem da se što bolje sagleda ova problematika.

Takođe, izmjene i dopune zakona odnose se i na pooštravanje sankcija za počinioce nasilja u porodici i zlostavljanje djece, pri čemu će se izraditi i registar baze počinilaca svih krivičnih djela na štetu djeteta.