Više od 40 odsto mladih pije prije 16 godine

24.12.2012.

Mladi i alkohol

VIŠEGRAD – Više od 40 odsto mladih u Višegradu probalo je alkohol prije 16 godine, a samo osam odsto izjasnilo se da nikad nije konzumiralo alkoholna pića, rečeno je danas na okruglom stolu o temi “Sportom protiv poroka”.

“Zabrinjavajuća je činjenica da šest odsto od 200 anketiranih konzumira alkoholna pića svaki dan, 19 odsto nekoliko puta sedmično, a oko 15 odsto mladih kaže da se opija nekoliko puta mjesečno”, rekao je predsjednik Savjeta mladih Goran Kujundžić, te dodao da su u projektu pokušali da mlade na razne načine okrenu sportu i sportskim aktivnostima.

On je izrazio zabrinutost što u Višegradu postoji samo jedan sportski ženski kolektiv i to odbojkaški klub, te istakao da je potrebno da lokalna zajednica preduzme niz akcija da bi se što više omladinki bavilo sportom.

Na pitanje koliki je procenat mladih koji se redovno opija, 11 odsto anketiranih smatra da 90 odsto mladih pije.

Mladi smatraju da se njihovi vršnjaci opijaju jer je to jedini vid zabave koju nudi sredina u kojoj žive, dok drugi kažu da piju ili zbog toga što ih alkoholna pića dovode u neobično stanje ili konzumiraju alkohol iz dosade.

Na okruglom stolu se mkogla čuti i tvrdnja da je opijanje izraženije kod osoba ženskog pola, što je zabrinjavajuće, jer je uvriježeno mišljenje da muškarci više piju.

Osim predstavnika opštine, u raspravi na okruglom stolu učestovali su i odbornici, pedagozi, profesori i pripadnici Stanice javne bezbjednosti Višegrad.