Za obnovu Aladža džamije potrebno 4 miliona evra

21. decembra 2012. 058.ba

Obnova Aladža džamje

FOČA – Povodom završetka druge faze pripremnih radova na obnovi Aladža džamije, u Foči je boravio američki ambasador u BiH Patrik Mun.

Sa poglavarom Islamske zajednice BiH, reis-ul-ulemom Huseinom Kavazovićem obišao je lokalitet džamije, a u Centru za kulturu i informisanje održana je svečana ceremonija kojoj je prisustvovao i načelnik opštine Radisav Mašić.

Aladža ili u prevodu šarena džamija izgrađena je u 16. vijeku za vrijeme sultana Sulejmana Veličanstvenog. Bila je jedna od najljepših džamija u Evropi, i ponos Foče, ali nije uspjela preživjeti bratoubilački rat devedestih kada je do temelja porušena. Pripremni radovi za njenu obnovu počeli su prije osam godina, a finansiraju se sredstvima američke ambasade.

– Aladža džamija je bila jedna jako lijepa džamija, jedan istorijski dragulj i spomenik za cijelu ovu zemlju. Radujemo se danu kada će doći do njene potpune obnove – rekao je ambasador Mun. Poglavar Islamske zajednice BiH, Husein Kavazović istakao je značaj obnove ovog objekta.

– Fočanske džamije su naslijeđe svih nas, ne pripadaju samo muslimanima, prije svega pripadaju Fočacima. Nadamo da će Foča učiniti ono što je na njoj, a to je da obnovi svoje kulturno naslijeđe, jer je ono zajedničko naslijeđe- rekao je Kavazović. U ratnom vihoru u Foči je porušeno 12 džamija, izgrađenih za vrijeme osmanske vladavine. Obnovu Aladža džamije, koja je i nacionalni spomenik kulture, pomaže i lokalna zajednica, a isto se očekuje i od republičkih institucija.

– Spomenici kulture su mostovi koji povezuju narode, povezuju njihove kulture i vjere, povezuju prošlost i otvaraju puteve za budućnost. Aladža je jedan od takvih projekata i zbog toga je Foča ponosna što će taj objekat biti obnovljen- istakao je načelnik Foče, Radisav Mašić.

Član Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH, dr Amra Hadžimuhamedović očekuje pomoć Republike Srpske.

– Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika je Aladža džamiju stavila visoko na listu prioriteta i uradila svu potrebnu dokumentaciju koja je neophodna da Republika Srpska u svom budžetu planira sredstva za njenu restauraciju. Mi se nadamo da će već u budžetu za narednu godinu to biti urađeno – rekla je Hadžimuhamedovićeva.

Današnjom svečanošću obilježen je završetak konzervacije ostataka objekta za šta je izdvojeno 98 hiljada dolara. Procjenjuje se da je za veoma zahtjevnu obnovu džamije potrebno obezbijediti oko 4 miliona evra, pa će od dinamike prikupljanja sredstava, ali i od složenih tehnoloških procesa odabira odgovarajućeg kamena, zavisiti i početak zidanja “šarene” džamije.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: , , ,