Bijela kuga zaključala škole i ugasila sela

17.01.2013.

Opština Foča

FOČA – Loši uslovi života, nerazvijena poljoprivredna proizvodnja i nezaposlenost neki su od razloga što opada broj stanovnika u fočanskom kraju.

U mjesnoj zajednici Čelebići od nekadašnjih 2.000, danas živi svega 350 ljudi.

– Nažalost, nema normalnih uslova za život na selu. Mnogi su trbuhom za kruhom odlazili godinama sa ovih prostora tražeći posao, a neki su se odselili u grad. Nekada je školu u ovom mjestu pohađalo 500 učenika, a danas u selu ima svega osmoro djece. Škola je zato zatvorena, a napuštene kuće zjape prazne – kaže predsjednik MZ Čelebići Ivko Ostojić.

Prema njegovim riječima, ono što nemaju u selu, mnogi ne pronađu ni po dolasku u grad i tako se godinama stvara i upotpunjuje loša demografska slika opštine Foča, koju najbolje predstavlja statistika. Iz Matične službe opštine iz godine u godinu pristižu zabrinjavajuće brojke. Rođenih je sve manje, a stanovništvo odumire.

– U prošloj godini rođeno je 111 Fočaka, a umrlo 172. Prije samo dvije godine, odnosno 2010. godine rođenih je bilo 120, a umrlih 193, a u 2009. godini rođeno je 150 beba, dok su 152 stanovnika umrla. Omjer između rođenih i umrlih sve je drastičniji. Samo u decembru prošle godine rodilo se pet beba, a umro 21 stanovnik, što je četiri puta više – kažu u Matičnoj službi opštine Foča.

Mortalitet prednjači i u opštini Novo Goražde, koja trenutno broji 4.000 stanovnika.

– Prošle godine rođeno je šest beba, a umrlih je nekoliko puta više. Osnovaca imamo oko 200 i 100 srednjoškolaca, ostalo je sve populacija srednjih i starijih godina. Imućniji i mlađi odlaze, sela nestaju. Opština nema zvaničnih mjera kako bi to stanje promijenila, ali u prošloj godini obezbijeđen je stambeni prostor za nekoliko mlađih bračnih parova sa djecom – kaže Tomislav Čarapić, načelnik Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti u opštini Novo Goražde.

U opštini Foča su, svjesni loše demografske strukture, planirali mjere za poboljšanje.

– Za svako trećerođeno dijete opština već godinama daje 1.000 maraka, a nova budžetska stavka je i Fond za jednokratnu pomoć porodiljama čiji članovi porodice nemaju zaposlenje sredstvima od 30.000 maraka, koja će se dijeliti namjenski svim nezaposlenim porodiljama – kaže zamjenik načelnika opštine Foča Radenka Srndović.

Dodala je da opština računa i na sprovođenje projekata za ruralni razvoj.

– Ti projekti su uglavnom iz oblasti poljoprivrede, a cilj je spasavanje sela i zadržavanje stanovništva u njima – rekla je Srndovićeva.

Migracije

Foča je prije rata imala oko 40.000 stanovnika, a procjenjuje se da danas ovdje živi dvadesetak hiljada. Prije rata je i opština Čajniče bila jedna od razvijenih opština u BiH, a danas broj Čajničana konstantno opada. U čajničkoj mjesnoj zajednici Zaborak, u kojoj je u školu nekada išlo i 700 učenika, danas jedva ima jedno odjeljenje, dok je nekadašnja područna škola u mjesnoj zajednici Međurječje ugašena, upravo, zbog migracija stanovništva.