Borba za opstanak i budućnost

03.01.2013.

Emir Kusturica

ANDRIĆGRAD – Proslavljeni srpski režiser Emir Kusturica najavio je da je do Vidovdana ove godine u Andrićgradu planirano otvaranje hotela, studijskog prostora i škole, ističući da ovaj projekat predstavlja borbu za opstanak i obezbjeđuje budućnost.

“Višegradu se vraća dignitet, dostojanstvo za koje je Andrić rekao da ga nije bilo. Gradio se most, a sada smo mu, praktično, doveli i grad. To je borba za opstanak, taj projekat obezbjeđuje budućnost. Kod našeg naroda je ustaljena ona `sve što je puškom odbranjeno, životom izgubljeno`, a ja hoću da nametnem model da dobri projekti obezbjeđuju opstanak naroda na tom terenu”, istakao je Kusturica.

On je za “Glas Srpske” rekao da je spoj dobre volje i dobre namjere rezultirao uspjehom.

Prema njegovim riječima, Andrićgrad, osim što pobjeđuje i lokalprimitivizam, jeste i civilizacijska borba koja je nešto zakasnila, ali je civilizacijska.

“LJjdi to osjećaju i zato to postaje gradilište koje posjećuju. Prošle godine broj posjetilaca nadmašio je 30.000”, naveo je Kusturica.

Govoreći o Andrićevom institutu čiji završetak slijedi, Kusturica je naglasio da bi taj institut trebalo da bude na tragu ozbiljnih institucija poput dvije akademije u Banjaluci i Beogradu.

Kusturica je pojasnio da bi Andrićev institut, ustvari, trebalo da bude podrška i jednoj i drugoj akademiji i da se udruži sa pameću koja se preliva iz Banjaluke i Beograda, te stvori stub srpskom narodu.

SRNA - Radoje Tasić