Borba za opstanak i budućnost

SRNA - Radoje Tasić - 03. januara 2013. 058.ba

Emir Kusturica

ANDRIĆGRAD – Proslavljeni srpski režiser Emir Kusturica najavio je da je do Vidovdana ove godine u Andrićgradu planirano otvaranje hotela, studijskog prostora i škole, ističući da ovaj projekat predstavlja borbu za opstanak i obezbjeđuje budućnost.

„Višegradu se vraća dignitet, dostojanstvo za koje je Andrić rekao da ga nije bilo. Gradio se most, a sada smo mu, praktično, doveli i grad. To je borba za opstanak, taj projekat obezbjeđuje budućnost. Kod našeg naroda je ustaljena ona `sve što je puškom odbranjeno, životom izgubljeno`, a ja hoću da nametnem model da dobri projekti obezbjeđuju opstanak naroda na tom terenu“, istakao je Kusturica.

On je za „Glas Srpske“ rekao da je spoj dobre volje i dobre namjere rezultirao uspjehom.

Prema njegovim riječima, Andrićgrad, osim što pobjeđuje i lokalprimitivizam, jeste i civilizacijska borba koja je nešto zakasnila, ali je civilizacijska.

„LJjdi to osjećaju i zato to postaje gradilište koje posjećuju. Prošle godine broj posjetilaca nadmašio je 30.000“, naveo je Kusturica.

Govoreći o Andrićevom institutu čiji završetak slijedi, Kusturica je naglasio da bi taj institut trebalo da bude na tragu ozbiljnih institucija poput dvije akademije u Banjaluci i Beogradu.

Kusturica je pojasnio da bi Andrićev institut, ustvari, trebalo da bude podrška i jednoj i drugoj akademiji i da se udruži sa pameću koja se preliva iz Banjaluke i Beograda, te stvori stub srpskom narodu.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: