Bošnjački povratnici skrivali oružje i bombe

19.01.2013.

Oružje

FOČA – Fočanska policija pretresla je u četvrtak i petak nekoliko bošnjačkih kuća u povratničkom selu Saš kod Foče i zaplijenila veliku količinu vojnog naoružanja i minsko-eksplozivnih sredstava, nekoliko kilograma sirovog mesa srneće divljači i kožu divljači, saznaje “Glas Srpske”.

Nezvanično saznajemo da su uhapšeni Nisfet Spirjan (41), Jasmin Karup (37), Omer Kovač (51), Saša (32) i Slaviša Marić (34) i maloljetnik M. M. koje je policija zatekla u kući čiji je vlasnik Tahmaz Faruz.

Neki od njih odranije su poznati policiji po počinjenim krivičnim djelima.

Zaplijenjene su dvije automatske puške, jedna poluautomatska, dvije vojničke puške kalibra 7,9 milimetara, jedna lovačka dvocijevka, bombe “M75” i “M52”, velike količine vojne i lovačke municije, nekoliko noževa i minsko-eksplozivna sredstva.

Prije toga u četvrtak uveče policija u Foči je istražujući krivolov došla do saznanja da se u kući Tahmaza Faruza u naselju Saš nalazi nekoliko naoružanih osoba i uputila se tamo. Poslije dolaska zatekli su šest osoba koje su priveli i saslušali u prostorijama Stanice javne bezbjednosti Foča.

– U tom naselju najviše ima Bošnjaka povratnika. Ove osobe nisu nastanjene u toj kući. Oni su u kuću ušli sami, bez znanja vlasnika koji nije bio sa njima. Sva zatečene osobe su privedene i saslušane. Isto veče kod njih je pronađena manja količina oružja i meso divljači. Prilikom saslušanja oni su priznali da u naselju Saš ima još oružja koje je sakriveno – ispričao je izvor blizak istrazi.

Saznajemo da su privedene osobe policiji rekle da se u kući izvjesnog A. Š. nalazi još oružja. Policija je rano ujutro u petak pretresla kuću i pomoćne objekte A. Š. i tu pronašla veliku količinu spakovanog oružja i minsko-eksplozivnih sredstava. A. Š. je privela u SJB Foča radi dalje obrade.

“Glas Srpske” nezvanično saznaje da se radi o starijoj osobi Aliji Šljivi, koji je tvrdio da oružje nije njegovo već da je to neko sakrio kod njega, a da on o tome ne zna ništa.

– U štali kod A. Š. pronađene su velike količine oružja. Sve oružje i minsko-eksplozivne naprave bile su nauljene, zaštićene i pod šifrom. A. Š. se dovodi u vezu sa ranije uhapšenim kod nas, ali on i dalje tvrdi da za oružje nije znao, iako je bilo sakriveno u njegovoj štali – saznajemo od izvora bliskog istrazi.

Sumnja se da je Alija Šljivo sarađivao sa uhapšenim licima, ali da o oružju, navodno, ništa nije znao. Policija istražuje slučaj i još nije poznato koliko je tačno oružja zaplijenjeno.

Policija za sada ima saznanja da su se uhapšeni bavili krivolovom, ali istraga o porijeklu oružja i njegovom korišćenju još traje. Da li se radi o trgovini ili nekim drugim opasnijim namjerama biće poznato poslije istrage. Uhapšeni Bošnjaci i Srbi poslije saslušanja pušteni su na slobodu, a nadležnom tužilaštvu biće dostavljen izvještaj o počinjenom krivičnom djelu nedozvoljen lov, nedozvoljena proizvodnja i promet oružja ili eksplozivnih materija.

Naoružani

Pronalazak oružja u selu Saš je treći slučaj da policija otkriva puške i drugo oružje u bošnjačkim kućama na području Foče.

Ranije je policija takođe u blizini sela Saš zaplijenila oružje od bošnjačkih povratnika, a nedavno je to uradila i od Bošnjaka povratnika u Tjentištu kod kojeg je pronašla četiri puške i bajonete.