Kotarana se plaše čuvari i osuđenici

31.01.2013.

Goran Kotaran

FOČA – Goran Kotaran, višestruki ubica iz Kozarske Dubice koji je 2006. godine osuđen na 16 godina zatvora, kaznu izdržava u KPZ Foča, gdje prestavlja opasnost i plaše ga se i ostali osuđenici, čuvari, do običnih ljudi koji dođu u posjetu, javile su agencije.

On je 2006. godine osuđen na 16 godina zatvora u banjalučkom Okružnom sudu zbog ubistva Predraga Vrbana (31), zvanog Pedi Lopov, i Seada Kanurića (49), zvanog Stevo Mucavi.

– Sam je u ćeliji, a zbog bezbjednosti ostalih zatvorenika i okolne ćelije su prazne i pola hodnika je izolovano zbog njega. “Monstrum iz Dubice”, kako ga zovu, rijetko kad kontaktira sa ostalim zatvorenicima, a stražari koji ga čuvaju maksimalno su oprezni i imaju naredbu da, ukoliko bilo šta pokuša, pucaju u njega – prenijele su agencije.

Zatvorenici pričaju da su ubistva za koja je osuđen samo dio onoga što je učinio. Pored pomenutog nadimka, neki zatvorenici ga zovu i Hanibal Lektor.

Goranov otac Dušan Kotaran poznat je svojevremeno kao jedan od dubičkih šefova podzemlja za čije se ime nezvanično vezuje i trgovina bijelim robljem. On ubijen u decembru 1999. godine u kafani u Kozarskoj Dubici, a ubistvu je prisustvovao i sin Goran.

Poslije očeve smrti, on je tada kao maloljetnik otišao u Švedsku kod majke. Tamo je počinio dva ubistva, ali je poslije psihijatrijskih pregleda deportovan u BiH sa dijagnozom mentalno bolesne osobe.

– Očekivao sam da će me poslije povratka u BiH neko sprovesti na liječenje u psihijatrijsku bolnicu, ali umjesto toga policajac me odvezao kući i niko se više nije pojavljivao – izjavio je Kotaran.

Pošto nije hospitalizovan, o njegovom stanju i ponašanju je svjedočila njegova baka Stana koja je navela da je poslije povratka njen unuk širio strah po cijelom mjestu.

– Nije htio u bolnicu, pa sam ga morala služiti, čak i onda kada sam operisala žuč. Često je mijenjao raspoloženje i bojala sam ga se. Ljudima iz komšiluka zabranio je da dolaze, a razbio mi je televizor i telefon – izjavila je baka Stana poslije hapšenja Kotarana.

U junu 2006. godine, on je zajedno sa dva polubrata po majci, Miroslavom Gligićem (30) i Borislavom Dabićem (24), uhapšen zbog sumnje da je zadavio Predraga Vrbana i Seada Kanurića te da je njihova tijela sakrio u svom kokošinjcu. Ovu trojku je u Kozarskoj Dubici tada hapsilo stotinu policajaca.

Arsenal oružja

Poslije hapšenja Gorana Kotarana zbog dvostrukog ubistva policija je pretresla njegovu kuću, u kojoj su pronađena dva puškomitraljeza, dvije automatske puške, dvije zolje, tri bombe, više pištolja, uređaji za noćno osmatranje, alat kojim su zakopana tijela Seada Kanurića i Predraga Vrbana, kao i 490 tableta ekstazija.

Kotaran je na suđenju rekao da je bio normalna osoba sve dok mu pred njegovim očima nisu ubili oca i dodao da “živi za trenutak kada će se sresti s ubicom oca”.

Agencije