Maljukan: Nemojte nas braniti od Kusturice!

27.01.2013.

Predrag Maljukan

VIŠEGRAD – Odbornik DNS-a u Skupštini opštini Višegrad Predrag Maljukan istakao je da ga deprimira odnos lokalne vlasti prema Andrićgradu – najprioritetnijem projektu koji je jednoglasno usvojen i od kojeg opština ima najveća očekivanja ne samo ekonomskog profita, nego i izlaska Višegrada na turističku pozornicu BiH i bivše Jugoslavije. Maljukan je u otvorenom pismu načelniku opštine Slaviši Miškoviću i javnosti Višegrada i Republike Srpske naveo da se prateći izjave višegradskih zvaničnika povodom novogodišnjih i božićnih praznika, može napraviti mozaik politike koja se vodi u ovoj lokalnoj zajednici.

“Pogotovo sam iritiran vašim zahtjevom, načelniče, koji je objavljen ovih dana u novinama ‘Pres’, pod naslovom ‘Višegrad traži da Kusturica položi račune’. Vaša izjava me apsolutno zbunjuje, s obzirom da kao odbornik SO Višegrad znam kao i svi ostali odbornici, bez obzira na partijsku pripadnost, da su svi izvještaji u vezi sa izgradnjom Andrićgrada prolazili jednoglasno i bez bilo kakvih zamjerki na račun ovog projekta”, ističe se u otvorenom pismu proslijeđenom Srni.

Maljukan je naglasio da su izjave načelnika opštine i hvale ovog projekta po tipu to je “dobar projekat, ali ga bije loš glas”, malo je reći, iznenađujuće, jer time se u eter šalje ništa drugo do ružnu slika, koja neupućene navodi na pomisao kako se tu u stvari radi o strašnim malverzacijama, kao da se ne radi o gradu u kome je Mišković načelnik.

“Takav stav bi možda mogao očekivati od nekih drugih političkih prvaka koji vode druge lokalne zajednice, a koji bi to radili eventualno iz ljubomore zato što njih nije zadesila takva sreća da im u grad dođe veliki čovjek i u svijetu priznati umjetnik, koji povrh toga baš u Višegradu želi da gradi. Malo je snova koji se ostvare kao što su se ostvarili nama u Višegradu sa dolaskom idejnog tvorca Andrićgrada Emira Kusturice”, ističe se u pismu.

Maljukan je konstatovao da je kao odbornik, koji je u Skupštini Višegrada već četvrti mandat, kompetentan da da komentar na zahtjev Miškovića da Kusturica položi račune o izgradnji Andrićgrada.

“S obzirom da sam sudionik svih političkih dešavanja unazad godina, smatram da ste vi apsolutno u pravu što želite da se napravi jedan takav presjek u kojem će se vidjeti kakvi su tokovi opštinskog novca u Andrićgradu, kojeg usput vi ne želite ni da posjetite ni onda kad vam dođe predsjednik Republike ili Monika Beluči i direktor Kanskog festivala. A tako vam je blizu”, istakao je odbornik DNS-a u SO Višegrad.

Maljukan je poručio Miškoviću da se mora suočiti sa činjenicom da će neko tražiti presjek stanja funkcionisanja njegove i vlasti njegovih prethodnika, kao i njihovih finansijskih promašaja unazad 20 godina, ako se izuzmu prošle četiri godine koje su pripadale drugoj političkoj opciji.

“Želim da vas podsjetim, da ste svake godine, uzimajući u obzir dva moja mandata pod vlašću vaše stranke, trošili po dva, tri miliona maraka na razne egzibicije poslovnih projekta kao što je Mljekara, Varda, Terpentin, Napredak, Metalgas ili prodaja Panosa koji je imao najatraktivnije lokacije u gradu, uključujući hotel ‘Drinu’ za koji znamo kako radi, pa do netransparentne raspodjele kreditnih sredstava svojim partijskim kolegama koji su namjenjeni razvoju privatnog preduzetništva”, istakao je Maljukan.

On je naglasio da ne može da shvati da se kod lokalne vlasti probudila briga za ovim gradom tek sad, kad je u njega ušao Emir Kusturica sa najvećim kulturnim projektom na ovim prostorima.

“Nemojte, molim Vas, da nas branite od Kusturice, niti od Monike Beluči, kao ni svih ostalih umjetnika i na hiljade znatiželjnika koje sam sreo tokom izgradnje ovog grada. Svaka novina i bilo šta što dolazi sa strane, izaziva određene strahove baš kao što je to Ivo Andrić opisivao u svojim djelima, ali to je bilo vrijeme kada nije bilo interneta i ovako razvijene medijske dostupnosti”, istakao je Maljukan.

U otvorenom pismu Miškoviću, Maljukan je napomenuo da bi bilo korektno da kad bude tražio finansijske pokazatelje, u šta ima apsolutno pravo, da oni budu kompletni, a ne samo da se finansijski pokazatelji broje od početka izgradnje Andrićgrada.

“I na kraju bih vam postavio još jedno pitanje – šta ako ljudi koji rade za naše dobro shvate da mi sebi sami ne želimo dobro i revoltirano napuste cijeli projekat, a njegovi akteri odu iz naše lokalne zajednice i ostave grad nedovršen, a uložena tolika sredstva!? Da li će te to smatrati vašom pobjedom? Bila bi to ne samo pirova pobjeda, gospodo vladajući, već poraz sa nesagledivim posledicama koji višegradska javnost ne bi oprostila”, konstatovao je odbornik DNS-a u SO Višegrad Predrag Maljukan.