Opštinu Višegrad izdvojiti iz Andrićgrada

29.01.2013.

Emir Kusturica

ANDRIĆGRAD – Idejni tvorac Andrićgrada Emir Kusturica rekao je danas Srni da će biti pokrenuta parnica da se opština Višegrad izdvoji iz Andrićgrada i da joj bude dato ono što joj pripada po pravu i po utrošenom novcu.

“Time završavam svaku priču o Andrićgradu i /poslaniku SDS-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske/ Miroslavu Kojiću dok se Andrićgrad ne završi, posebno zato što taj čovjek koristi mjesto gdje ne može biti krivično gonjen, a to je pozornica skupštine u kojoj i unutar koje može da izgovori šta hoće, pa i to da udupla i davanja Vlade i davanja opštine u Andrićgrad”, naglasio je Kusturica.

Koristiti skupštinsku govornicu, kaže Kusturica, gdje možeš da izgovoriš svaku laž i da ne budeš kažnjen, a ne govoriti o tome u novinama – zapravo je stil tog čovjeka.

“Ali, da bi završili cijelu priču, stvar izgleda ovako – do sada je država Republika Srpska zajedno sa opštinom, kroz grantove i razna čuda, uplatila 11.700.000 KM, od kojih je napravljeno negdje oko 13.500 kvadrata Andrićgrada, od čega 11.900 u takoreći finoj gradnji.

Od toga je opština uplatila 4.700.000, i to ne njegova, nego opština u vrijeme vlasti SNSD-a. Ta opština, koja je donosila odluke zajedno sa SDS-om, nažalost je izvan PDV-a pa smo mi primivši 5.700.000 ustvari primili 4.700.000, jer nam se nije vratio taj nesretni PDV, koji je tu ključan i koji će biti vrlo važan do kraja izgradnje Andrićgrada”, pojasnio je Kusturica.

On je naveo da se u ugovoru između opštine i Andrićgrada navodi da se Andrićgrad bavi pozorištem, jer je skupo njegovo održavanje. “Vjerovanje je bilo da je bolje da iz tih prihoda mi obnovimo zgradu pozorišta nego oni. Ali, kako to njima ne odgovara, mi ćemo, nakon što revizorska strana grupa dođe i procijeni vrijednost pozorišta i gradske kuće, u koju je trebalo da se useli lokalna vlast, pokrenuti parnicu da se opština Višegrad izdvoji iz Andrićgrada i da joj damo ono što joj pripada po pravu i po utrošenom novcu”, istakao je Kusturica.

On je naglasio da je sve što govori o Andrićgradu pravno regulisano osnivačkim aktom, pri čemu je Republika Srpska insistirala na njegovom procentu, te da mu nije želja da profitira od svega toga.

“Jednog dana, a možda nikad taj čovjek /Kojić/ će shvatiti o čemu se tu radilo. Ali, dno je dno i kada na površinu izađe. On se ponaša kao da je osvojio neki šampionat ili postao predsjednik UN, a ne stanovnik one uboge kopnine koju Andrić fantastično opisuje u nekoliko priča, nekoliko eseja, ne one čamotinje i one nevolje koju smo pokušali i pokušavamo da izvedemo na svjetsku pozornicu pošto je u njoj rastao jedan od najvećih umjetnika na svijetu”, rekao je Kusturica.

Idejni tvorac Andrićgrada je poručio da “Andrićgrad ide dalje, Andrićgrad se gradi i Andrićgrad će biti završen”.

“Uzet je novi kredit i Andrićgrad će biti završen, jer je on veći i od mene, i od /predsjednika Republike Srpske Milorada/ Dodika, i od /predsjednika SDS-a Mladena/ Bosića i od Kojića i od raznih `mrmonjića` koji pružaju otpor”, poručio je Kusturica.

Poslanik SDS-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Mirko Kojić rekao je danas, tokom skupštinske rasprave o Nacrtu zakona o razvoju malih i srednjih preduzeća, da treba jasno definisati koliko je sredstava za projekat Andrićgrad dato iz budžeta Republike Srpske i višegradske opštine, a koliko je dao režiser Emir Kusturica, koji u zajedničkom preduzeću ima većinski kapital.