Otvoreno pitanje brojnih zločina nad Srbima

17.01.2013.

SIPA

VIŠEGRAD – Regionalno udruženje logoraša “Višegrad” pozdravilo je hapšenje četvorice Bošnjaka za ratne zločine nad goraždanskim Srbima, podsjećajući da je na području opštine Goražde u proteklom ratu ubijeno nekoliko stotina civila, od kojih su mnogi prošli kroz ratne logore.

“Ovim hapšenjem otvoreno je pitanje brojnih zločina na području opštine Goražde”, rekao je predsjednik ovog udruženja Dragiša Andrić i podsjetio da su mnogi civili prošli kroz ratne logore u prostorijama MUP-a, ZOIL-a, kao i logore u Mujkanovićima i štampariji u Vitkovićima.

Andrić kaže da su kod repetirora Trovrh kod Goražda 1992. godine zarobljeni, a potom zlostavljani i likvidirani Đoko i Boško Lasica, Njegoš Ćeho, Kojo Vukadinović, Branislav i Budimir Todorović i Tiosav Radović.

On je podsjetio da se godinama odugovlači sa procesuiranjem zločinaca, koji su 27. avgusta 1992. godine presreli kolonu srpskih civila u Kukavicama kod Rogatice, kada je ubijeno 25, a ranjeno 120 lica.

Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu uhapsili su rano jutros na području Goražda M.A. /47/, S.H. /46/, S.K. /44/ i O.U. /45/, osumnjičenih za zlostavljanje i ubistvo Srba zarobljenih na RTV repetitoru Trovrh kod Goražda 1992. godine.

Ova lica uhapšena su po nalogu Okružnog tužilaštva Istočno Sarajevo.