Perendija: Ne damo nikom ono što je krvlju stvoreno

09.01.2013.

Dan Republike u Višegradu

VIŠEGRAD – Predsjednik Predsjedništva Boračke organizacije Republike Srpske /BORS/ Dražen Perendija poručio je danas da Srpska, za koju je živote dalo 23.000 njenih naboljih sinova, ima snage da se odbrani od stalnih nasrtaja onih koji misle da je ona privremena kategorija.

“Borci Vojske Republike Srpske /VRS/ nisu se uzalud borili, a i sa ovog mjesta šalju jasnu poruku srpskim političarima da se okanu političkih svađa i posvete prosperitetu prve državne zajednice srpskog naroda na lijevoj obali Drine”, rekao je Perendija na skupu kod Spomenika braniocima Republike Srpske u Višegradu.

Narodni poslanik Miroslav Kojić je podsjetio da je Republika Srpska navršila 21 godinu, da su je napadali sa svih strana, ali je ona ostala stamena i otporna na sve udare.

“Srpska se ne može ugroziti jer je brani srpski narod ona ne može nestati nego samo prerasti u državu ovog naroda u kojoj mogu živjeti i drugi koji to žele”, rekao je Kojić.

On je posebne pozdrave uputio borcima, porodicama poginulih boraca i svim onim braniocima Srpske koji su zatvoreni po svjetskim kazamatima.

Vijence kod Spomenika braniocima Republike Srpske položili su predstavnici republičke i opštinske Boračke organizacije, Narodne skupštine Republike Srpske, opštine, Udruženja porodica poginulih i nestalih boraca, Udruženja logoraša, delegacija Andrićgrada i navijača “Crvene zvezde”.

Obilježavanje Dana i krsne slave Republike Srpske – Svetog arhiđakona Stefana počelo je jutros Svetom liturgijom u hramu Rođenja Presvete Bogorodice na Megdanu i parastosom na Srpskom vojničkom groblju u Višegradu.