Polovina osnovaca ne čita ni lektiru

Glas Srpske - Radmila Đević - 26. januara 2013. 058.ba

Lektira

FOČA – „Veliki talas“, „Plavi čuperak“, „Sin“, „Na šesnaesti rođendan“, „Guliverova putovanja“, „Vukov gaj“, „Bijela griva“, odlomci iz knjige „Vreme smrti“, Andrićeve pripovijetke samo su neki naslovi knjiga koje su obavezna lektira osnovcima.

Iako primamljivo zvuče, polovina osnovaca u Foči redovno ih ne čita, a nastavnici kažu da knjige nikad manje nisu čitane.

Nastavnik srpskog jezika u Osnovnoj školi „Veselin Masleša“ Milena Miljanić, koja osim što već 38 godina predaje đacima, radi i u biblioteci, kazala je da đaci nisu mnogo zainteresovani za čitanje.

– Uglavnom čitaju ono što moraju, što im se zadaje, ali čak ni to ne čitaju svi. Zavisi od razreda, ali i od nastavnika da li djecu zainteresuju. I ovo školstvo je krivo što djeca bježe od knjiga, jer im se ne daju slabe ocjene, pa prolaze i bez čitanja. Polovina ih samo uzme knjigu, a ne čita je, a pojedini i priznaju da nikada nisu pročitali knjigu – rekla je Miljanićeva.

Osnovci koji su naklonjeni knjizi uglavnom su iz nižih razreda i oni iz starijih, osmih i devetih razreda.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: ,