Povećanje penzija u RS za 1,6 odsto

30.01.2013.

Novac

INFO – Penzije u Republici Srpskoj biće ove godine povećane za 1,6 odsto, najavio je danas predsednik Upravnog odbora Fonda penzijsko-invalidskog osiguranja (UO PIO) Republike Srpske Milorad Solaković.

“Rast penzija rezultat je primene novog zakona koji predviđa obavezu usklađivanja penzija prema rastu prosečne plate i troškova života u Srpskoj, a izračunava se prema podacima Republičkog zavoda za statistiku”, rekao je Solaković nakon zasedanja UO u sedištu Fonda PIO u Bijeljini.

Direktor Fonda Mladen Milić rekao je da za isplatu uvećanih penzija treba dodatnih 1,2 miliona KM mesečno, odnosno 14,5 do 15 miliona KM godišnje.

Prema Milićevim rečima, Fondu će ove godine trebati dodatnih ukupno 20 miliona KM, jer je osim povećanja penzija odlukom UO PIO, uz podršku Vlade i resornog ministarstva, potrebno obezbediti dodatna sredstva za zadržavanje dosadašnjeg najniže penzije u svih pet nivoa, počev od 160 KM do 320 KM.

Milić je naglasio i da je u regionu Republika Srpska, uz Makedoniju, jedina zemlja koja je ove godine izvršila usklađivanje penzija uprkos ekonomskoj krizi.

SRNA