Promocija “Istine” autora Petra Aškrabe Zagorskog

30.01.2013.

Petar Aškraba Zagorski u Čajniču

ČAJNIČE – Sinoć je u Narodnoj biblioteci “Branko Ćopić” u Čajniču, a pred ljubiteljima lijepe pisane riječi, održana promocija knjige “Istine” čiji je autor Petar Aškraba Zagorski. Djela Zagorskog tematski su povezana i čine jednu koherentnu cjelinu. Autor pokušava na izvjestan način otkriti određene istine, koje je nametnuta istorija godinama prikrivala i ostavljala nedovršenim. On kroz svoje djelo vjeruje u istinu i traga za istinom, ne plašeći se da tu istinu posvjedoči u svojim djelima, koja je dugo godina bila zaključana u mnogim arhivama.

Petar Aškraba Zagorski u Čajniču

O djelu Zagorskog na ovoj promociji govorio je istoričar Boris Cicović.

– ” Zagorski veoma smjelo i hrabro iznosi istinu iz prošlosti srpskog naroda u svojih 11 knjiga. Ovaj samosvjesni i svestrani istraživač, uvidio je u svemu, na koji način usrećiti čovjeka u svijetu. Kroz svoja dugogodišnja istraživanja, Zagorski je iznio zaključke o svakidašnjim pojmovima i o tome , šta je istina, a šta nije?! Autor nas kroz djela upućuje na iznalaženje istina o svemu, a posebno ukazuje, kako su brojne stare srpske riječi otišle u zapadne jezike i kako smo ljudi među sobom bliži, nego što mislimo, a iznad svega je uputio mlađe kako da djeluju kroz život, te pomažu sebi i svojima. U djelu “Istine”, Zagorski upotpunjava svoje ranije tvrdnje i proširuje tematsko područje do same Vaseljene. Zagorski je srpskom narodu predočio istinu, koja nam je otvorila nove vidike prema istoriji”, naglašava Cicović.

Šta je suština istine i kako doći do nje, posjetiocima je na ovoj promociji pojasnio i sam autor ovog djela.

– ” U ovom djelu, pokušao sam razjasniti pojmove šta je istinito, a šta nije od svakidašnjih riječi, preko društvenih pojava, istorijskih dešavanja, prošlih i sadašnjih vremena, govorio sam i o budućim, ali sam se iznad svega doticao Vaseljene i došao do saznanja, da je suština istine ta, da se mi uglavnom služimo netačnim podacima i vodimo se njima”, tvrdi Zagorski.