Proslava Božića u Rogatici

07.01.2013.

Badnji dan u Rogatici

ROGATICA – Kao što i dolikuje uz jutarnju liturgije i pričešće u crkvi Svete Trojice, veselje, česnicu, žito, pečenicu, sarmu i cicvaru, Božić kao najradosniji dan u godini proslavljen je i u Rogatici.

Veselo je bilo i na Badnje veče. Badnjaci u grad došli su iz pravca Kovanja. Prvi je položen na Spomen kapelu u centru grada koja čuva uspomene na 287 poginulih boraca Vojske Republike Srpske iz sastava Rogatičke lake brigade. U pratnji velikog broja omladine i ostalih građana drugi je unijet u portu crkve.

Poslije večernje liturgije koju je služilo sveštenstvo crkve na čelu sa jerejom Markom Glavašom, osvećene badnjake ponijeli su načelnik opštine Tomislav Puhalac, predsjednik Crkvene opštine Miko Ikonić i biznismen Radovan Đerić, koji su ih i naložili u porti crkve pred više desetina vjernika.

I dok je svjetlost badnjaka obasjavala ne samo portu crkve, nego i cijelo Donje Polje i ovaj dio grada, a iskre hrasta kao svetog drveta išle su desetinama metara u nebo, na bini u porti tekao je prigodan kulturno-zabavni program koga su izvodili članovi crkvenog KUD-a „Sretenje“ koje će ove godine obilježiti mali, ali za njih veliki, jubilej, 10 godina postojanja. Igralo se, recitovalo i pjevalo do dugo u noć. U drugom dijelu porte, uz pahulje gustog božićnog snijega, prisutni su imali priliku da se ugriju čašicom kuvanog crnog vina kao poklon ovdašnjih privrednika i opštine.