Računi za grijanje plijene imovinu

30.01.2013.

Grijanje u Foči

FOČA – Zbog nemogućnosti naplate troškova za grijanje iz prethodnih godina i nagomilanih dugova koji su dostigli skoro 100.000 maraka uskoro će se dužnici naći na udaru sudske pljenidbe imovine, automobila, a u nekim slučajevima i stanova.

Preduzeća koja pružaju usluge centralnog grijanja u Foči zbog nenaplativosti troškova morala su da tuže pojedine dužnike.

– Dugovi za grijanje iz prethodnih grejnih sezona dostigli su iznos oko 90.000 maraka. Mi smo jedan veliki broj korisnika tužili, međutim to ide sporije, i upravo sad smo došli u fazu da ćemo početi pljenidbu stvari, automobila, pa čak i stanova – kaže Miomir Savić, vlasnik preduzeća “Montings”, koje je jedno od dva preduzeća u Foči koje pruža usluge grijanja.

Usluge grijanja, po cijeni od 2,75 maraka po kvadratnom metru, osim “Montingsa” pruža i privatno preduzeće “Autokomerc” koje se ugljem snabdijeva iz rudnika u Miljevini.

I u jednom i u drugom preduzeću kažu da je problem naplativosti grijanja izražen i ove grejne sezone.

– Naplata je i ove godine ispod 50 odsto. Naši najveći dužnici su korisnici grijanja oni koji su u mogućnosti da plate. Koji je razlog zašto neće da plate, nama nije poznato – kaže Savić i dodaje da među redovnim platišama prednjače penzioneri.

– Nijedan penzioner ni u jednoj sezoni nije ostao dužan ni feninga. Ako može penzioner koji ima penziju od 160 maraka svoje obaveze redovno izmiriti, onda ne vidim razloga da niko drugi ne izmiruje svoje obaveze – dodaje Savić.

U preduzeću “Autokomerc” takođe kažu da imaju problema sa naplatom, koja nekada iznosi i 40 odsto.

Ističu da je ugalj dobrog kvaliteta, a grijanje na zadovoljavajućem nivou. Korisnici grijanja i redovne platiše potvrđuju da je grijanje ove zime dobro. Pojedinima od njih nije jasno zašto neki pokušavaju da izbjegnu plaćanje.

– Daleko, daleko je bolje nego bilo koji drugi izvor snabdijevanja toplotnom energijom, a pogotovo što se “Autokomerc” ove godine potrudio i nabavio dosta zaliha uglja. Grijati se, a ne plaćati, to je jedan težak apsurd i to je stvarno nepojmljivo. Potrebno je jednostavno da se preda nadležnim organima koji trebaju one koji ne plaćaju grijanje da prisile da plaćaju – kaže Živko Topalović, stanar iz naselja Samoborska u kojem već godinama funkcioniše sistem centralnog grijanja.

Zbog slabe naplativosti u Foči je iz godine u godinu sve manji broj stambenih zgrada koje koriste sistem centralnog grijanja. Iz tri kotlovnice na području opštine zagrijava se samo još desetak zgrada.

Održavanje zgrada

Pored grijanja, u Foči je veliki problem i naplata troškova održavanja stambenih zgrada. Kod velikog broja građana ne postoji svijest da su jedino oni odgovorni za održavanje zajedničkih prostorija.

Na području opštine registrovano je 99 zajednica etažnih vlasnika, a zbog niske naplativosti, većina njih jedva uspijeva da podmiri najosnovnije potrebe.