Stefan Vujičić – Iskustvo iz Praga

foca24.info - 19. januara 2013. 058.ba

Razmjena studenata iz Foče

FOČA – Naši studenti koji su bili dio prve organizovane razmjene studenata od strane UIS-a, vratili su se svojim redovnim aktivnostima i obavezama, a sa sobom su donijeli pregršt utisaka i novih iskustava. Stefan Vujičić, student Medicinskog fakulteta u Foči, podjelio je sa nama svoje utiske iz Praga gdje je na Prvom medicinskom fakultetu Karlovog Univerziteta proveo mjesec dana.

Zajedno sa četiri druga studenta krenuo sam autobusom iz Sarajeva i posle dvanaest sati vožnje stižem u Beč gdje noćim u hotelu i naredni dan nastavljam svoje putovanje vozom ka Pragu. Po dolasku u Prag ulazim u voz za Hostivar (periferni dio Praga) gdje se nalazi studentski dom – Kolej Hostivar (kompleks od 7 osmospratnih, međusobno povezanih zgrada). Tu, unaprijed za mjesec dana, plaćam smještaj i tako otpočinjem boravak u glavnom gradu Češke.

Ime fakulteta koji pohađam je Prvi medicinski fakultet Karlovog Univerziteta i do njega je potrebno 35 minuta vožnje tramvajem jer je faks, za razliku od doma, smješten u centru grada. Taj fakulet je predviđen za strance i nastava je na engleskom tako da ga ne pohađa niti jedan Čeh. Grupa, koje sam bio dio, je bila sastavljena od studenata raznih nacionalnosti (Ejdžej – Amerikanac, Konstatinos – Grk, Anastasija – Ruskinja, Sang – Kinez, Hašimoto – Japanac, Ana – Ukrajinka, tu je takođe bilo studenata iz Engleske, Portugala, Turske, Pakistana, Norveške i mnogo Slovaka čijih se imena ne sjećam.

Odmah treba reći da su nam fakulteti vrlo slični uz nekoliko razlika: predavanja su neobavezna, a predmeti drugačije raspoređeni po godinama studija. Takođe imaju moderniju i napredniju tehnologiju i mnogo veći prostor (npr. jedna zgrada je za internet salu, nekoliko biblioteka i čitaonica), druga zgrada za patologiju, treća za patofiziologiju… Način predavanja je isti kao i kod nas sa izuzetkom da njihovi studenti imaju malo više prakse (npr. kod Mikrobiologije) ali i pored toga, nema sad neke razlike između njihovih i naših studenata.

Za vrijeme mog boravka tamo, pohađao sam nastavu predviđenu za treću godinu medicine. Glavni predmeti su bili Patologija, Patofiziologija i Propedevtika, a pored njih sam bio i na Bioetici kao i praktičnom dijelu Mikrobiologije.

U slobodno vrijeme sam lutao po Pragu koji je jednom riječju nevjerovatan – na svakom uglu je neka stara građevina sa čitavom istorijom koja je za nju vezana. Teško je reći koja je glavna atrakcija ali bih ipak izdvojio nekoliko stvari, pod brojem jedan – Pivo, pod brojem dva – Dvorac sa glavnom katedralom i pod brojem tri – Narodni trg.

U domu je super društvo koje često pravi neki parti i samo bih, studentima koji planiraju ići u Prag, preporučio da to urade u oktobru mjesecu kada se u domu organizuju žurke masovnih proporcija

Sa studentima koje sam tamo upoznao u iznajmljenom vozilu otišao sam i do još jednog predivnog grada – Dresdena.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: ,