Sutra počinje šesti “Kustendorf”

15.01.2013.

Kustendorf 2013

INFO – Šesti međunarodni filmski i muzički festival “Kustendorf”, posvećen budućim filmskim stvaraocima i velikanima savremenog autorskog filma, počinje sutra u Drvengradu na Mokroj Gori.

Do 22. januara ugostiće neka od najznačajnijih imena svetske kinematografije kao što su reditelji Džang Jimou (Kina), Ben Zejtlin (SAD), Aleksej Balabanov (Rusija), Mateo Garone (Italija), Elija Sulejman (Palestina), Peter Gotar (Mađarska), turska rediteljka Ješim Ustaoglu. Specijalni gosti biće poznate glumice Monika Beluči (Italija) i Odri Totu (Francuska).

Još uvek je neizvesno da li će među gostima biti i članovi jedne od najuticajnijih grupa svih vremena – “Pink Floyd”, Nik Mejson i Dejvid Gilmor.

Ove godine za “Kustendorf” vlada veliko interesovanje domaćih i posebno stranih novinara, te je tako za izveštavanje sa festivala akreditovano čak 70 predstavnika “sedme sile”, što je duplo više nego 2012.

Predstojeći festival, osim domaćih medija, pratiće predstavici uglednih listova i televizija SAD-a, Belgije, Španije, Nemačke, Meksika, Norveške, Kine, Grčke, Izraela, Italije, Rusije, Francuske, Austrije, Bugarske, Hrvatske, Republike Srpske.

Festival će zvanično početi hologramskom projekcijom obračuna reditelja i osnivača manifestacije Emira Kusturice i holivudskog glumca Brusa Vilisa, nakon čega će u sali “Prokleta avlija” biti prikazan film “Cvetovi rata” kineskog reditelja Džanga Jimoua, kome je posvećena ovogodišnja “Retrospektiva velikana”.

Biće prikazani i njegovi filmovi “Ni jedan manje” (1999), nagrađen Zlatnim lavom u Veneciji i “Podigni crvenu svetiljku” (1991) koji je na istoj smotri dobio Srebrnog lava i bio nominovan za nagradu Oskar za najbolji film van engleskog govornog područja.

Za nagrade Zlatno, Srebrno i Bronzano jaje takmičiće se 28 filmova mladih autora iz 18 država: Velike Britanije, Danske, Izraela, Koreje, Kube, Meksika, Nemačke, Perua, Poljske, Portugala, Singapura, Srbije, SAD, Filipina, Francuske, Holandije, Crne Gore i Švajcarske. Na konkurs je stiglo više od 400 filmova, što je najveći broj do sada, a selektor je Dunja Kusturica.

Međunarodni žiri čine izraelska spisateljica i glumica Alona Kimhi (predsednica), američki filmski producent, direktor produkcije i asistent režije Majkl Hausman i srpski teoretičar medija i filmski i TV režiser prof. dr Oleg Jeknić.

Nagradu za najbolju kameru “Vilko Filač” dodeliće žiri u sastavu: dobitnik nagrade Oskar, poljski direktor fotografije i režiser Januš Kaminski, poznati češki kamerman Martin Šec i proslavljeni srpski montažer i dizajner zvuka Svetolik Mića Zajc.

Radionice i izložbe

Svake večeri, nakon projekcija i radionica, koncerti muzičkih grupa upotpuniće poznatu atmosferu noćnog života “Kustendorfa”. Prve večeri nastupiće svetski priznati violinista Nemanja Radulović sa sastavom “The Devil’s Trills”, a narednih dana sviraće: “Debu sur le zank” (Francuska), Dejan Petrović Big Bend (Srbija), trio “Balkanske žice” (Srbija), “Radio zastava” (Italija) i “Če Sudaka” (Španija).

U saradnji sa Filmskim muzejem iz Lođa, u galeriji “Macola” biće predstavljena izložba “Kšištof Kišlovski, znaci i sećanja”, dok će na recepciji hotela “Mećavnik” biti izložene narodne nošnje Kosova i Metohije.

Postavka se organizuje u saradnji sa Centrom za kulturu “Sava Dečanac” i Kulturno-umetničkim društvom “Kopaonik” iz Leposavića.

Program “Savremene tedencije” i ove godine predstaviće neke od najboljih filmova prošlogodišnje produkcije i njihove autore, koji će nakon projekcija održati radionice.

U sedam festivalskih dana biće prikazana ostvarenja: “I ja, takođe” Alekseja Balabanova (Rusija), “Rijaliti” Matea Garonea (Italija), nagrađen Gran prijem na prošlogodišnjem Kanskom filmskom festivalu, “Araf – negde između” turske režiserke Ješim Ustaoglu.

Na programu je i film Bena Zejtlina (SAD) – “Zveri južnih divljina” koji je osvojio nagradu “Camera d’Or” za najbolji debitantski film na festivalu u Kanu, Veliku nagradu žirija na festivalu Sandens i nominovan za ovogodišnjeg Oskara, dok će omnibus “7 dana u Havani” predstaviti palestinski režiser Elija Sulejman, jedan od sedmorice reditelja okupljenih oko ovog projekta.

“Evergrin” selekcija podsetiće goste i posetioce “Kustendorfa” na neka od najvažnijih filmskih ostvarenja prošlih vremena, kao što je film Petera Gotara iz 1982. “Vreme je stalo”, a Gotar će kao specijalni gost festivala nakon projekcije filma održati radionicu.

U okviru ovog programa posetioci će videti i filmove jednog od najznačajnijih poljskih autora Kšištofa Kišlovskog (1941-1996) – “Kinoamater” (1979) i “Kratki film o ubijanju” (1988), kao i višestruko nagrađivano ostvarenje “Ronilačko odelo i leptir” u režiji Džulijana Šnabela na kojem je kao snimatelj radio gost festivala i član žirija Januš Kaminski.

Selekcija “Novi autori” donosi otkriće filmskih kritičara prošlogodišnjeg Venecijanskog filmskog festivala “Ona ne želi da spava sama” mlade meksičke režiserke Natalije Berištajn, zatim film “Nefudbal” mladog ruskog umetnika Konstantina Smirnova i “Jednostavno je” Sonje Karpunine, koja je 2011. pobedila na “Kustendorfu”.