Svetosavska akademija u Foči

27.01.2013.

Svetosavska akademija u Foči

FOČA – U okviru Januarskih kulturnih svečanosti u Centru za kulturu i informisanje u subotu je održana Svetosavska akademija, koja se tradicionalno organizuje u čast prvog srpskog arhiepiskopa i prosvetitelja Svetog Save koji je naš temelj, naš hram i osnova. Pred časnim ocima pravoslavne crkve, načelnikom opštine, velikim brojem profesora, nastavnika, učitelja, ličnosti iz političkog i kulturnog života našeg grada i građanima, rečeno je da je širenje hrišćanstva, prosvjetiteljski rad i sveukupno djelo Svetog Save nemjerljivo značajno za naš narod i naš život.

Na početku Akademije obratio se domaćin večeri, načelnik opštine Foča, Radisav Mašić koji je između ostalog naglasio da je Sveti Sava na pijadestalu iznad svih pravoslavnih svetaca i svetitelja jer je on prvi učitelj i prvi prosvjetitelj i da samo njega, pored Hrista, zovemo učiteljem.

– “Sava je prvi utemeljio našu crkvu u koju je uveo ćirilicu, prvi je narodu srpskom dao ono što je njegovo, dao mu je vjeru, dostojanstvo, dao mu je nadu i pokazao put do Svete Gore. Upravo zato što je u mnogo čemu bio prvi, On, nedjeljivo i sabirno ime srpskog naroda, je iznad svih nas i iznad sveg našeg razuma” – rekao je načelnik Mašić.

Nakon obraćanja načelnika, Besjedu o Svetom Savi držao je sveštenik Vladimir Stupar, profesor na Bogoslovskom fakultetu u Foči. Na Svetosavskoj akademiji duhovnom muzikom i crkvenim pjesmama predstavio se hor Bogoslovske škole “Sveti Petar Dabrobosanski” kojim je dirigovao jerej Vidak Vujadinović, profesor crkvene muzike. Profesor solo pjevanja Aleksandra Komlenović sa učenicom četvrtog razreda gimnazije Jovanom Šupić otpjevala je pjesmu Bogorodice Djevo. Program akademije svojim pjesmama, upotpunila je i etno grupa “Kimval”, koju čine učenici Bogoslovije i Srednjoškolskog centra. Grupu “Kimval” takođe vodi profesor Vidak Vujadinović. Muzičkim nastupom predstavili su se i učenici Osnovne muzičke škole Kristina Učur, Đorđe Anđelić i Bojan Radović koji su za posjetioce izveli kompoziciju “Anitrin ples” od Edvarda Griga. U programu Akademije nastupio je i recitator, učenik trećeg razreda Bogoslovije Georgije Kovačević i narodni guslar Milorad Čančar Čaruga, koji je uz drevni srpski instrument, otpjevao pjesmu Sveti Sava.

Ove godine program Svetosavske akademije obogaćen je jednim novim sadržajem, darivanjem beba rođenih prvog, sedmog i četrnaestog januara. Ove godine, na te dane, u Foči su rođene dvije bebe: Jakša Mastilo i Aleksa Todorović koje je načelnik opštine darivao zlatnikom. Nakon svečanog programa za posjetioce, goste i učesnike Akademije priređen je koktel u holu Centra za kulturu i informisanje.

Opština Foča