U novu sezonu sa novim stručnim štabom

09.01.2013.

Upravni odbor FK Mladost Rogatica

ROGATICA – U narednoj polusezoni FK „Mladost“ vodiće: šef stručnog štaba Branko Vučković – novo ime u rogatičkom fudbalu, i pomoćnik Jadranko Janjić; kadete Slavko Obrenović, pionire Dragan Jovanović, školu fudbala Mladen Simsija. Svi treneri biće u obavezi da rade i u školi fudbala.

U utorak, 08.01.2013. godine, održana je sjednica Upravnog odbora Fudbalskog kluba „Mladost“ Rogatica na kojoj je usvojen program rada i finansijski plan za 2013. godinu, imenovan novi šef i Stručni štab, donesena odluka o početku priprema za proljetni dio prvenstva, te odluka o naknadama za fudbalere.

Članovi upravnog odbora rogatičkog drugoligaša složili su se da je neophodno njegovati dobru saradnju sa svim nivoima fudbalskih saveza, ali i da nova uprava kluba mora izaći sa zahtjevom da se organizacija suđenja i naknade za sudije praktikuju na drugačiji način. S obzirom da trenutno sudije dolaze iz gradova udaljenih i po 200 km od Rogatice njihovi troškovi po utakmici ponekad iznose i preko 800 maraka. Zbog te činjenice u strukturi ukupnih troškova kluba ovi troškovi iznose i do 70-80%. Time se, samo po sebi, nameće pitanje da li sudije postoje zbog sporta, ili sport zbog sudija. Nelogično je da ekipu više košta utakmica na domaćem terenu nego na gostovanju. Ili, kako ilustrova jedan član upravnog odbora: „Jeftinije bi nam bilo cijelu ekipu voziti da igra utakmicu u gradu iz kojeg je sudija, nego, po ovakvom sistemu sudijskih naknada i troškovnika, platiti sudiji da dođe u Rogaticu“!

Pohvaljena je masovnost, kvalitet rada i rezultati koje postiže rogatička škola fudbala predvođena Mladenom Simsijom, ali u cilju daljem omasovljenja i unapređenja rada formirano je Koordinaciono tijelo na čelu sa članom UO Ljubišom Zeljaljom kome će u radu pomagati još četiri roditelja najmlađih fudbalera. Njihov zadatak biće da prate rad škole i iznose prijedloge o daljem povećanju kvaliteta rada.

Iako se čula i pokoja kritika na način finansiranja kluba u proteklom periodu akcenat je stavljen na obaveze koje stoje pred fudbalerima i upravom. Svi predračuni pokazuju da će, ipak, nedostajati dio para za predstojeću sezonu. Zato su se članovi UO obavezali da će svako od njih, pored lobiranja i borbe za donacije, i lično doprinijeti zatvaranju finansijske konstrukcije. Tako će predsjednik UO Milenko Ikonić iz svog džepa kupiti sportsku opremu za sve fudbalere seniorskog tima, dok se Nebojša Golić odrekao kompletne naknade koja mu pripada za poslove sekretara. I ostali članovi su obećali da će se naći klubu u pomoći tamo gdje najviše „zapne“ sa finansiranjem u toku sezone.

Za fudbalere je predviđena naknada od 50 KM, s tim da će svaki neopravdan izostanak sa treninga značiti i smanjenje naknade. Premije će biti određivane u skladu sa raspoloživim sredstvima, a svaka slobodna KM biće usmjeravana u ove namjene.

Vrijedan pomena je i zaključak Upravnog odbora da finansijska situacija roditelja ne smije biti prepreka da se djeca bave sportom. Konkretno: ukoliko roditelji zaista nisu u prilici da plate članarinu za FK to neće biti prepreka da se dijete ravnopravno bavi fudbalom, da trenira i igra utakmice.

Četrnaesti januar određen je kao datum za početak priprema za proljetnu sezonu. Pripreme će se odvijati po planu Stručnog štaba.