Vlasnička struktura transparentna [VIDEO]

05.01.2013.

Andrićgrad

ANDRIĆGRAD – Vlasnička struktura Andrićgrada potpuno je transparentna javnosti Republike Srpske i BiH, poručuju iz Andrićgrada i nadaju se da će predsjednik SDS-a Mladen Bosić odmjeriti buduće javne istupe kada je riječ o Andrićgradu, te da neće u javnost izlaziti sa neistinama.

Iz Andrićgrada napominju da su iznenađeni jučerašnjom Bosićevom izjavom u kojoj je izneseno bezbroj sumnji na račun Andrićgrada – od vlasničke strukture do transparentnosti trošenja sredstava – i pitaju Bosića kako je mogao da posumnja u legalnost projekta iza kojeg stoji Emir Kusturica, umjetnik sa svjetskom reputacijom.

“Želimo da vjerujemo da gospodin Bosić nije u potpunosti informisan, jer da jeste znao bi da je Andrićgrad od početka bio preduzeće čija je vlasnička struktura potpuno transparentna javnosti Srpske i BiH, s obzirom na to da je dostupna svima i nalazi se u registru preduzeća. Da je Bosić želio doći do potpune i tačne informacije uvidom u registar mogao se informisati da je u vlasničkoj strukturi Andrićgrada sa 51 odsto preduzeće `Lotika` iz Srbije, Vlada Srpske sa 24,5 odsto i opština Višegrad sa 24,5 odsto”, navodi se u saopštenju Andrićgrada.

U saopštenju se navodi da se i finansiranje gradnje Andrićgrada provodi transparentno, redovnim finansijskim izvještajima koje su usvojile skupština Andrićgrada, vladine komisije i Skupština opština Višegrad.

Iz Andrićgrada napominju da ne postoji nijedna odluka u vezi sa Andrićgradom, uključujući i finansijske izvještaje, a da je nije usvojila, i to jednoglasno, i Skupština opštine Višegrad.

“Treba li napomenuti da je u opštinskoj komisiji koja je jednoglasno usvojila naš posljednji finansijski izvještaj bio i aktuelni načelnik opštine, član Vaše stranke”, napominje se u saopštenju.

Iz Andrićgrada izražavaju bojazan da je predsjednik SDS-a, s obzirom na to da je olako, bez provjere, javno doveo u sumnju poslovanje Andrićgrada, nasjeo na dezinformacije lokalnih vlasti u Višegradu, koje su se prema Andrićgradu i njegovom značaju pokazale kao neiskrene.

“Želimo da Vas na kraju informišemo da će sljedeći finansijski izvještaj biti dostavljen nadležnim institucijama u februaru, kako nalažu propisi i zakoni, tako da čak ni tvorci Andrićgrada nemaju tu moć da februar dođe prije januara što implicira vaša nespretna izjava”, poručuju iz Andrićgrada.

U preduzeću su pozdravili načelnu Bosićevu izjavu o značaju Andrićgrada za Republiku Srpsku i Višegrad, ali su ga i pozvali da napokon i posjeti Andrićgrad.

“Biće nam čast da Vas na licu mjesta upoznamo o svim detaljima koji Vas interesuju i dovode u sumnju. Nadamo se da Vaš jučerašnji istup nije nekakva uvezena politička receptura, jer već nekoliko zvaničnih i nezvaničnih poziva Vama i Vašim predstavnicima u Višegradu nisu urodili plodom”, navode iz Andrićgrada.