Zajednički projekti opštine rogatica i poljoprivrednog instituta

Zoran Janković - 26. januara 2013. 058.ba

Saradnja Rogatice i poljoprivrednog instituta

ROGATICA – Načelnik opštine Rogatica Tomislav Puhalac i v.d. načelnika za privredu Darko Novaković, u petak 25.01. u Rogatici, razgovarali su sa novoimenovanim direktorom Poljoprivrednog instituta Republike Srpske Vojislavom Trkuljom. Ovom prilikom dogovorena je saradnja na nekoliko projekata iz oblasti biljne proizvodnje i stočarstva. Projekte autorizuje opština, Institut će pružati stručnu i naučnu podršku, a sufinansijeri će biti traženi u narednom periodu. Svi učesnici izrazili su zadovoljstvo ambijentom u kome su razgovori vođeni i ocijenili ga kao odličnu osnovu za širu i dublju saradnju u narednom periodu.

Sastanak je održan na marginama seminara iz oblasti poljoprivrede pod nazivom „Održiva upotreba pesticida“, upriličenog u opštini Rogatica, u saradnji sa Ministarstvom spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH i Agencijom za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi. Stotinjak rogatičkih poljoprivrednika i stručnjaka iz ove oblasti bili su u prilici da slušaju predavanja eminentnih stručnjaka.

Doc. dr Siniša Mitrović rekao je da su osnovi ciljevi održive upotrebe pesticida odsustvo ugrožavanja životne sredine, neugrožavanje zdravlja korisnika i minimalna kontaminacija proizvoda, u obimu u kome neće šteti ni zdravlju ljudi ni njihove okoline. Dr Mitrović prisutne je upoznao da će BiH u skladu sa Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju Evropskoj uniji morati izvršiti harmonizaciju zakona i iz oblasti poljoprivrede, a tu je predviđeno da svi oni koji koriste hemijska sredstva u moraju proći procese obuke o njihovoj upotrebi. U dogledno vrijeme niko ko ne prođe stručne edukacije i ne bude imao odgovarajuće certifikate o tome neće čak moći ni kupiti nijedan hemijski preparat u poljoprivrednoj apoteci. Takođe ih je upoznao i sa dnevnicima za vođenje evidencije o upotrebi hemijskih sredstava u poljoprivredi koji će, takođe, biti zakonska obaveza, a korisnik će biti u obavezi da ih dostavi na uvid na zahtjev javnosti.

Prof. dr Vojislav Trkulja govorio je o integralnoj zaštiti bilja koja ne podrazumijeva i obaveznu upotrebu hemijskih preparata. Integralna zaštita realizuje se kroz zakonske, mehaničke, agrotehničke, biološke i tek na petom mjestu hemijske mjere zaštite biljaka. Dr Trkulja naglasio je da je, proteklih godina, već potpuno zabranjena upotreba oko 60 hemijskih preparata koji su prije toga bili u slobodnoj prodaju u BiH i RS. On je upoznao poljoprivredne proizvođače sa novim zahtjevima tržišta koji sada traže zdrav proizvod, plus sa materijalnim dokazima da nije kontaminiran. Sve traženo mora da podrazumijeva kontrolu još u samom procesu proizvodnje. Profesor je najavio primjenu „GlobalGap“ i „Haccap“ standarda kao budućnost naše poljoprivredne proizvodnje.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: , ,