Život ili „zlatne kašike“?

24.01.2013.

Trovanje

RUDO – Juče su predstavnici firme „Srbija nikl“ u organizaciji opštinskog rukovodstva Rudog održali javnu prezentaciju svojih namjera za eksploataciju ove rude na teritoriji opštine Rudo.

Kako se moglo čuti na prezentaciji, ova firma planira da vrši istraživanja i eksploataciju rude nikla na potezu od Uvca, Štrbaca do Bijelih Brda. Planiran je rudnik sa kombinovanom površinskom i jamskom eksploatacijom kapaciteta 45 000 tona uz eventualnu proizvodnju sumporne kiseline.

Kao predstavnici firme bili su prisutni Milanko Vujičić, Radoslav Božović i Dušan Simić, a sa Rudarsko geološkog fakulteta iz Beograda i profesor Vladimir Simić.

Ljudi firme „Srbija nikl“ demantovali su navode o štetnosti eksploatacije nikla, na koje je ukazala i Srpska akademija nauka i umjetnosti, i to u par navrata u kojima je ista firma pokušala da izgradi slična postrojenja na raznim lokacijama u Srbiji. Riječ je o Mokroj Gori, Lipovcu i Vrnjačkoj banji, na kojima je velikim naporima ekologa spriječena eksloatacija nikla, i time nesumnjiva ekološka katastrofa.

Veliki protivnik ideje o rundiku nikla na ovim prostorima je i profesor Emir Kusturica koji je svojim ličnim zalaganjem direktno spriječio uništenje prirode u okolini Mokre Gore.

Stručnjaci iz ove oblasti su saglasni u stavu da ni pod kojim uslovima ne treba dozvoliti eksploataciju nikla na ovim prostorima, jer je i sam element radioaktivan što ga čini jako štetnim po okolinu i život ljudi.

„Eksploatacija nikla ostavila bi strašne posledice po zaštitu životne sredine, zdravlje stanovništva, vegetaciju, zemljište, podzemne i površnske vode. Nema čistih tehnologija u eksploataciji nikla“ – rekao je za TANJUG Vidojko Jović u vrijeme kad je ova tema bila aktuelna u Srbiji.

Usput, mnogi tvrde da eksploatacija nikla na ovom području uopšte nije isplativa, te da ove rude nema dovoljno.

Kao protivargumente stručnjacima predstavnici firme navode to da bi se u rudniku i fabrici koja bi bila izgrađena uz rudnik, bilo zaposleno oko 5000 radnika. Takođe, iz lokalne uprave kažu da bi se ovim privreda ovog kraja oživjela u potpunosti.

U narodu je poznata floskula koja izražava bogatstvo, pa tako kažu da čovjek koji je bogat jede „zlatnim kašikama“. Pa se tako i ovde postavlja jednostavno pitanje – Živjeti punim plućima ili „jesti zlatnim kašikama“? Procijenite sami.