10 godina postojanja KUD-a „Sretenje“

12.02.2013.

10 godina - KUD Sretenje Rogatica

ROGATICA – Sinoć je, pred prepunom ovdašnjom sportskom dvoranom, KUD „Sretenje“ Crkvene opštine Rogatica obilježio krsnu slavi i 10 godina postojanja. Uz izvrsnu scenografiju i scenarij obavljen je vjerski i običajni obred lomljenja slavskog kolača. Dolibaša, načelnik opštine Tomislav Puhalac slomio je slavski kolač, pripomognut kumovima sa desne i prijateljima sa lijeve strane, te prvim predsjednikom KUD-a ocem Gvozdenom Arambašićem i trenutnim predsjednikom ocem Zoranom Jerinićem; nije izostala ni zdravica, u najkraćem: „Sve ti bilo što ti srcu milo“.

Slavu je uveličalo nekoliko stotina gostiju iz pet prijateljskih kulturno umjetničkih društava iz Republike Srpske i Srbije: KUD „Prva petoletka“ Trstenik, KUD „Mladost“ Razboj – Srbac, KUD „Liješće“ Brod, KUD „Prosvjeta“ Rudo i SKUD „Boško Vujadin“ Istočna Ilidža. Smjenjivali su se KUD za KUD-om, koreografija za koreografijom, igrači u punim nošnjama, visoki ko jablani, i igračice lijepe i rumene ko jabuke. Ili rumene ruže. Pjevale su muške i ženske izvorne grupe, sviralo se i igralo više od tri sata, a i stalni gost na slavama „Sretenja“ estradni umjetnik Jovan Perišić latio se mikrofona. Druženje nakon koncerta potrajalo je do kasno u noć.

10 godina - KUD Sretenje Rogatica

Inače, gosti iz Trstenika „Prva petoletka“ prvo su kulturno umjetničko društvo koje je 1995. godine prešlo granicu i u tada napaćenoj Rogatici održalo koncert.

„Sretenje“ trenutno broji 238 članova u četiri dječja ansambla, jednom pripremnom i jednom prvom ansamblu, a cijeni se da je za ovih deset godina kroz KUD prošlo više od 2000 rogatičke djece. Godinama uspješno nastupa širom regiona, redovni su gosti na svim svečanostima Mitropolije dabrobosanske, sa takmičarskih smotri često donose nagrade uključujući i brojna prva mjesta, a makar jednom godišnje putuju na nastupe u inostranstvo.

Trenutno, pored pomenutih 6 ansambala, imaju žensku i muški izvornu, pjevačku grupu i nekoliko vokalnih solista a razmišlja se i o vlastitom orkestru.