„Istočno od zapada“ – zbornik za antologiju [VIDEO]

Zoran Janković - 09. februara 2013. 058.ba

Istočno do zapada - Rogatica

ROGATICA – Kapitalno književno djelo o kome se od sinoć počelo pričati, a za koje će se tek čuti; zbornik aforizama sugestivno naslovljen „Istočno od zapada“ da bi, prema riječima priređivača, naslovom „spriječio da se pomješaju svjetovi“; prema slovu recenzenta, akademskog profesora „književna građevina ravna velikom mostu“, sinoć je po prvi put u Rogatici ugledao svjetlost dana. I zaputio se u publiku. Odakle teško da će se vraćati autorima.

Ako bi o zborniku pokušali govoriti jezikom matematike onda bi to izgledalo (nekako) ovako: 2000 aforizama koje je godinama stvaralo 29 autora impresivnih biografija tvrdo se ukoričilo između 296 stranica. Sinoć je predstavljeno pred 267 gledalaca, slušalaca i smijalaca. Priređivač Milad Obrenović, Rogatičanin, iza sebe ima 15 knjiga i 26 nagrada. A kad bi se sakupile na jedno mjesto sve objavljene knjige svih 29 zastupljenih autora bila bi to poveća biblioteka. A, opet, kad bi se počele nabrajati sve njihove nagrade bio bi ovo dosadan izvještaj.

Istočno do zapada - Rogatica

Ništa teže nego pisati o onima koji pišu. I nezahvanije. Aforizam je kratka forma koja govori mnogo, pa ni ovaj izvještaj ne smije biti drugačiji. Pošto mu je (izvještaju) cilj da do čitalaca prenese ono što se sinoć dešavalo u rogatičkoj kino sali onda se desilo ovo: Na književnom druženju nazvanom „Aforističarska p(r)ozornica“ predstavljen je zbornik aforizama koji će zasigurno ući u antologiju srpske književnosti. O kome će se još mnogo, mnogo govoriti.

A vaš izvještač, umjesto da uzme sebi za pravo da on mali još govori o nečem tako velikom, prepričaće vam nekoliko aforizama. Onako kako ih je zapamtio.

Pjevac pjeva prvi.
Kad ustanu kokoške ne smije ni da pisne.

Kako se u posljednje vrijeme hranimo
možemo se pričestiti svaki dan.

Molimo ljekare da nam ne propisuju lijekove
koji se uzimaju poslije jela.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: ,