Iz ŠG „Sjemeć“ – „Stara gora“ umanjila dobit

Sreten Mitrović - 21. februara 2013. 058.ba

Sječa šume u Rogatici

ROGATICA – Uz izvršenje i prebačaj u prosjeku deset posto godišnjeg plana sječe, izrade i otpreme šumskih drvnih sortimenata, bioloških i ostalih investicija, Šumsko gazdinstvo „Sjemeć“ prošlu godinu, pokazao je tek urađeni završni račun, i finansijski uspješno je okončalo.

Ukupan prihod ostvaren je u visini od 8,7 miliona. To je za devet procenata više od plana, ali je u poređenju sa predhodnom godinom, ostao na istom nivou.

Ostvareni rashodi prešli su 8,6 miliona pa je dobit svedena na svega 63.761 marku što je skoro neuporedivo sa 2011. godinom kada je ostvarena dobit bila čak milion i 235.323 marke, reče rukovodilac računovodstveno-finansijske službe Vlastimir Lelek.

Razlog manje dobiti je u tome što je „Sjemeć“ tokom 2012. kupio AD za usluge u šumarstvu „Stara Gora“ pa je uz kupovinu imovine i preuzimanje 129 radnika imao i niz drugih troškova. Uz to, sa radnicima „Stare Gore“ došao je i jedan broj onih koji nisu više za rad u šumi što nije donijelo očekivane poslovne rezultate a opteretilo je troškove kroz otkup „Stare Gore“, plate i druga lična primanja. Inače, rezultati kupovine „Stare Gore“ i ulaganja u zanavljanje preuzete opreme očekuju se ove i naredne godine, dodao je Lelek.

U „Sjemeću“ je tokom prošle godine bilo u prosjeku 229 radnika uz prosječnu platu od 673 marke. To je čak za 14 posto manje od plate ostvarene 2011. kada je Gazdinstvo bilo bez „Stare Gore“. Ovo govori, naglašava Lelek, da se u „Sjemeću“ radi domaćinski i plate smanjuju ili povećavaju zavisno od ostvarenih proizvodnih rezultata pa smanjenje plata koje zagovara rukovodstvo JP „Šume Republike Srpske“ kod nas neće proći. Mi dijelimo ono što zaradimo i što nam ostane kad pokrijemo obavezne troškove.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: , ,