Jelenu bolest nije slomila

05.02.2013.

Jelena Orašanin

Jelenu Orašanin, uspešnu slikarku, teška bolest nije slomila. Multiple skleroza ju je prikovala je invalidska kolica. Za terapije u Zagrebu potrebno 10.000 evra.

SOKOLAC – Borim se snagom svog tela i duha da pobedim ovu bolest, opet stanem na svoje noge – ponovo doživim lepotu koraka – kaže za “Novosti” Jelena Orašanin (31) talentovana akademska slikarka, koja od 2001. godine boluje od teške autoimune bolesti – multiple skleroze, a u poslednje dve godine ne može da se kreće bez invalidskih kolica.

Jelena, bez obzira na ove velike teškoće, ne skida osmeh sa svog nežnog lica, ne odriče se kista i boje… stvaranja, umetnosti. Ova hrabra devojka radi povremeno kao komercijalista za jednu firmu kako bi obezbedila sebi novac za život, skupe terapije i lečenje.

– Teško da slikar u Srpskoj danas može da živi od prodaje svojih radova zbog čega sam počela da radim i kao komercijalista za jednu firmu. Zbog lošijeg zdravstvenog stanja radim od kuće, pomoću računara i internet-konekcije – priča nam Jelena.

Mlada slikarka je obolela od multiple skleroze u 19. godini, kada je i upisala Likovnu akademiju u Banjaluci, ali to je nije sprečilo da uspešno završi studije i bavi se slikarstvom. Imala je nekoliko izložbi svojih radova i nešto novca za lečenje prikupila je i na taj način. Dosad se lečila na Vojnomedicinskoj akademiji u Beogradu. Jednu operaciju je imala i u Sloveniji.

POMOZIMO JELENI
SVI koji žele da pomognu Jeleni da ode na preko potrebne terapije u Zagreb mogu novac da uplate na na račun u Razvojnoj banci 562-012-80946175-09 na ime Jelena Orašanin.

Multiple skleroza je autoimuna hronična upalna bolest. Nije poznato ni šta je uzrok, a simtomi i razvoj bolesti su različiti od osobe do osobe. Bolest napada centralni nervni sistem i oštećuje živce. Osim zamagljenog vida, simptomi su i slabost ruku i nogu, povremena nepokretnost i utrnulost. Niko ne može da garantuje obolelom da se u nekom trenutku stanje neće pogoršati do te mere da se jednog dana probudi slep ili nepokretan.

Žiro račun za devizne uplate za Jelenu Orašanin, akademsku slikarku 160-5200100218485-94 banka Inteza.

– Do pre dve godine ova lečenja i terapije su koliko-toliko pomagale da budem pokretna, ali onda se situacija pogoršala. Lekari veruju da bi mi terapije pčelinjim ujedima i u hiperbaričnoj komori na privatnoj klinici u Zagrebu, kod neurologa Maje Roje Novak mogle mnogo pomoći. Terapija traje mesec dana, ali trebalo bi da krenem na njih što pre – kaže Jelena i dodaje da za ove terapije i smeštaj u Zagrebu treba oko 10.000 evra.

– Ja nisam u mogućnosti da za kratko vreme zaradim toliko novca, a moji roditelji isto nemaju dovoljno, pa mi je pomoć potrebna – kaže Jelena, koja je sa roditeljima tokom rata u BiH napustila rodno Sarajevo i doselila u Sokolac.

Ističe da ne može da prestane da slika i da i sada, bez obzira na to što je u invalidskim kolicima, radi na slikama koje su inspirisane pričama iz Svetog pisma.

– Kada ne bi slikala ne bi znala šta je moja svrha! Želim da stvaram dela, da na platnu pričam svoje priče. Radim i restauracije ikona i volim ikone. Volela sam da se igram sa bojama i kistom od ranog detinjstva, a u srednjoj školi sam odlučila da se profesionalno bavim slikarstvom i usavršavam se u tome! Roditelji su isto prepoznali moj talenat i podržali me – kaže Jelena.

Velika podrška u borbi protiv bolesti su joj njena porodica, dečko i njeni prijatelji:

– Oni veruju u mene i ja verujem u njih! Uvek su tu za mene! Unutrašnji mir je jako bitan i kada se nalazite u teškoj situaciji bitno je da ga sačuvate. Taj mir je pokretač i snaga.

INSPIRACIJA

FRIDA Kalo, neobično snažna žena, meksička slikarka, inspiracija mi je kao umetniku i čoveku – kaže nam Jelena. Frida je bila uspešna, slavna slikarska i nakon teške saobraćajne nesreće, zbog koje je ostala invalid, stvarala je dela neprocenjive vrednosti.

– Ona je nastavila da živi punim plućima, da živi kao umetnik, bez obzira na invaliditet – kaže Jelena.