Kad dame zavode red

20.02.2013.

Ružica Begenišić iz Foče

FOČA – Kada je prije dvadesetak godina dobila posao na pisarnici u Stanici javne bezbjednosti Foča, Ružica Begenišić nije mogla ni da zamisli da će napornim radom i trudom doći do pozicije šefa za suzbijanje opšteg kriminaliteta.

Begenišićeva je tako uspjela da razbije tabu da je policijski posao samo za muškarce.

– Moj prvi posao bio je rad na pisarnici i arhivu. Kasnije sam radila na registraciji oružja, zatim na poslovima i radnim zadacima inspektora za kontrolu i kretanje i boravak stranaca, pa u Odjeljenju krim-policije na maloljetničkoj delinkvenciji i nasilju u porodici, a kao nagradu za sav rad dobila sam radno mjesto šefa – priča Begenišićeva.

Raditi odgovorno, pošteno, sa puno ljubavi i živjeti sa predmetima osnovni je moto ovog policijskog inspektora.

– Moj radni dan počinje u sedam časova, traje do tri, ali u ovom poslu nema određenog radnog vremena, non-stop ste na raspolaganju, a tu su i dežurstva. Neke situacije traže brze intervencije, a neki predmeti traju mnogo duže. Zajednički rad i koordinacija šefova je mnogo važna i pomaže u postizanju rezultata. Uvijek se vodim time da je bolje i stotinu krivih na slobodi nego da jedan nevin bude osuđen. Mora se raditi jako oprezno i temeljno – ističe Begenišićeva.

Posao policajca, dodaje ona, ne samo da je rizičan, već su policajci često na meti napadača.

– Bude neprijatnosti, straha, ali kada počnete da radite ovaj posao, sa strahom odmah raščistite. Ima i zanimljivosti, lijepih trenutaka i kada pomognete nekome i riješite slučaj to je najveći uspjeh i zadovoljstvo. Kada sam uplivala u policijske vode vidjela sam kakav je u stvari ovaj posao i kada bih sada mogla da biram, što nisam prije mogla, opet bih radila u policiji. Ispočetka su me kolege gledale sa oprezom i pitale se da li ću moći na uviđaj ubistva, samoubistva i sličnih scena, a danas smo ravnopravan tim – kaže Begenišićeva.

Osim Begenišićeve u CJB Foča samo je jedna uniformisana policajka, dok je među inspektorima u Odjeljenju krim-policije polovina žena. Dvije žene su inspektori koje se bave privrednim kriminalitetom, na poslovima i zadacima maloljetničke delinkvencije i nasilja u porodici rade žene, a u odjeljenju za upravno-pravne poslove većinu poslova obavljaju žene, ima samo jedan muškarac.

– Određene radnje u policiji mogu obaviti samo žene. Smatram da je uvriježeno mišljenje da je ženama mjesto u kuhinji sasvim pogrešno, a naša stanica to dokazuje – ističe Begenišićeva.

Žene inspektori

Nije samo fočanska stanica policije dokaz da su žene izuzetni operativci, već i cijeli CJB Istočno Sarajevo.

Na području centra zaposlena je 21 žena u uniformi, dok ih je osamnaest neuniformisanih, a to su inspektori, mlađi inspektori i načelnici. Potpuno je pogrešno mišljenje da žene ne mogu biti dobre policajke. Imamo jako dobre dame operativce koje svoje zadatke vrhunski obavljaju i koje su napredovale do važnih pozicija. Tako je žena načelnik jednog odjeljenja i to za ratni zločin i terorizam – kaže Danka Tešić, portparol CJB Istočno Sarajevo.